Прочитај ми чланак

Вучић: Отварање прелаза Батровци или контрамере

0
Фото: Заран Жестић

Фото: Заран Жестић

Премијер Србије Александар Вучић тражи да хрватске власти повуку, како каже, неодговорну одлуку о заустављању теретног саобраћаја. Поручује да ће Србија у супротном тражити правну заштиту или ће предузети контрамере.

Премијер Србије Александар Вучић је на ванредној конференцији за новинаре затражио од Хрватске да отвори гранични прелаз Батровци, преноси Танјуг.

„Молимо вас као бога да одустанете од такве неодговорне политике, ако не одустанете, ми ћемо предузети контрамере, јер морамо да штитимо своју земљу“, поручује премијер.

Додаје да ће контрамере далеко више погодити Хрватску, него што њихове мере погађају Србију.

Каже да је заустављање теретног саобраћаја од стране Хрватске веома озбиљно питање и да се Хрватска понаша, најблаже речено, неодговорно.

„Молим хрватске власти, не зато што смо слаби, а они много јаки, већ као комшије, пријатеље, чланицу ЕУ, да повуку своје неодговорне одлуке које ни сами не знају на чему су засноване. У противном, због кршења бројних билатералних и међународних споразума, бићемо принуђени да правним путем тражимо заштиту за своју земљу“, истиче премијер Србије.

Вучић критикује хрватске власти зато што се четири, пет дана суочавају са таласом миграната, а већ свакодневно из те земље долазе неодговорне одлуке и изјаве.

Подсећа да је Србија суочена више месеци са таласом избеглица, а да нису даване неодговорне изјаве, нити је икада заустављан саобраћај.

„Ми пуштамо све камионе који долазе из Хрватске, а они не пуштају ниједан из Србије у Хрватску. Наше стрпљење неће трајати до века“, поручује Вучић.

Премијер је замолио ЕУ да уозбиљи и упозори своју чланицу да се не понаша тако, јер то није само антиеврпско понашање, већ је против сваких цивилизацијских норми.

Према његовим речима, Мађари су били поштени и затворили су обе стране, тако да су и они трпели штету.

„Шта мисле да ми пуштамо све, а они се не јављају чак ни на телефон и не објашњавају о чему је реч““, истиче Вучић.

Поводом саопштења ЕК да се избеглице врате у Србију, Вучић каже да су укинули шенген, укинули Даблин, а сад би да све пребаце на Србију.

Хрватска је од поноћи за теретни саобраћај затворила једини отворени гранични прелаз са Србијом, Батровци-Бајаково, док путнички саобраћај и даље функционише.

 

RTS