Прочитај ми чланак

Вучић оштро напао ОЕБС, онима који су га довели на власт ово се неће свидети

0

Председник Србије Александар Вучић данас је јавно питао шефа ОЕБС-а у Србији Јана Братуа, као и шефа мисије ОДИХР, зашто крију од међународне јавности да су унапред знали да опозиција у Србији неће признати резултате избора.

„Ја имам важно питање за шефа ОЕБС-а у Београду Јана Братуа и шефа делегације ОДИХР-а, да ли им је речено и ко им је рекао, а ми знамо и ко и када, да без обзира на то што су знали какви ће бити резултати избора, сви ми имамо истраживања, рекли да неће да признају резултати избора. Ја знам да су ти људи били шокирани и питам их зашто су то сакрили од јавности“, рекао је Вучић.

Он је више пута поновио да јавно пита и чека да му из ОЕБС-а кажу да нису знали.

„А онда ћу ја да вам докажем да су знали, само су ћутали, јер су мислили ако прође – прође. Насиље не може да прође“, рекао је Вучић.

Он је приликом обиласка радова на изградњи брзе саобраћајнице код Бачког Брега поновио да је поносан на уздржано понашање полиције током напада на Градску скупштину Београда, да је скупштина била пуна полиције јер су службе знале да се спрема напад јер опозиција „нема аргумената“.

И јуче су, како је рекао Вучић, пустили студенте да блокирају град како би показали да је демократија важна.

„Симпатизери опозиције три сата рушили зграду и лупали прозоре“

Вучић тврди да су симпатизери опозиције „три сата рушили зграду и лупали прозоре“, а потом изјавили да су то радили „убачени елементи“.

„Онда смо схватили да су убачени елементи Зеленовић, Алексић и Новаковић који су кидисали ка згради. Онда смо схватили да су убачени елементи они њихови саборци, које су синоћ ишли да ослободе“, навео је он.

Према његовим речима, председник једне од странака са листе „Србија против насиља“ се позвао на европске конвенције како би могао да посети притворене.

„По којим то тачно (конвенцијама)? Где то има да председник странке посећује притворенике, кад му падне на памет? Зна се како се подноси уредан захтев, зна се од кога се добија такво одобрење“, казао је Вучић.

Он је још додао и да та опозициона листа тражи преговоре око пуштање притворених након протеста.

„Са ким да преговарате? Са тужиоцем? Па то је недозвољено, то је противзаконито. Са судијама? И то је недозвољено“, додао је он.

Упитан о изјави америчког амбасадора Кристофера Хила да „полиција мора да заштити достојанство грађана и грађанска права“, Вучић је казао да у САД одговарају сви који су својевремено упадали у Капитол хил.

„Само код нас мисле да имају право да раде шта хоће. Али добро, ми морамо да будемо много демократскији него други“, рекао је Вучић.

Упитан о захтеву за међународну истрагу о неправилностима на изборима, казао је да Србија нема проблем са тим, али да „они (странци) не знају шта да траже“.

„Знају сви да је то (избори) било веома поштено. Они (странци) то траже да би остварили своје геополитичке интересе, да би могли да изврше притисак на једну суверену, независну, слободну земљу у склопу својих ширих геополитичких интереса“, закључио је Вучић.