Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ОПЕТ СЛАГАО: Родитељи деце оболеле од рака примаће пуну плату

0

"Бринемо о нашој деци и донећемо одлуку да им помогнемо на све могуће начине. Обезбедићемо да родитељи који имају децу оболелу од рака да могу да примају пуну плату и да могу да лече своју децу. Све што им претходне владе нису обезбедлие, а обећавале су десет година."

КОМЕНТАР ИСТИНОМЕРА

Премијер Србије Александар Вучић пре годину и по дана, уочи светског дана деце оболеле од рака, обећао је запосленим родитељима оболеле деце у Србији пуно боловање, односно зараду од 100 одсто током лечења детета. Неколико месеци касније, ресорно Министарство здравља најавило је да ће измене Закона о здравственом осигурању које и предвиђају помоћ родитељима бити усвојене до краја 2016. године.

Закон би ступио на снагу вероватно од 1. јануара 2017. године, када се усвоји нови финансијски план здравственог фонда са средствима предвиђеним за ту намену. (2. 8. 2016. године, Тањуг)

Међутим, једноставном провером усвојених закона на сајту Скупштине Србије може се утврдити да закон не да није усвојен крајем 2016. него се није нашао пред посланицима ни ове године. Иако је у међувремену премијер Вучић постао председник указујемо да је његова Влада имала довољно времена да испуни обећано од фебруара 2016. до краја исте године када се усваја буџет и планирају расходи за наредну годину. Нарочито подвлачимо да је лично премијер неколико пута поновио да је каса у суфициту, да новца има, те није јасно зашто измене закона нису усвојене. Зато премијеру оцена неиспуњено.

У Националном удружењу родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР) подсећају да су пре пет година поднели иницијативу за измену Закона о здравственом осигурању, са предлогом да се родитељима омогући да буду уз своје дете током целокупног трајања лечења и то уз 100 одсто новчане надокнаде. Предлог је ушао у скупштинску процедуре током 2015. године али тада иницијатива за измену закона није прихваћена.

„Крајем 2016. године иницијатива је прихваћена и добили смо информацију из Министарства здравља да ће усвојити наш предлог за измену одредби о боловању. Од тада је прошло пола године. Последња информација коју смо добили јесте да измену закона можемо очекивати у јулу. Искрено се надамо да ће тако и бити“, кажу за Истиномер у НУРДОР-у.

Како наводе, током лечења деце оболеле од рака, родитељи у Србији имају право на боловање само четири месеца, и подсећају да лечење појединих тумора траје и до две године, тако да родитељи морају да се сналазе на разне начине.

У овој организацији се позивају на податке Института за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут према којима у Србији сваког дана једно дете оболи од рака а сваке недеље премине.
„Ако узмемо у обзир чињеницу да годишње у Србији оболи око 365 деце а да при томе нису сви родитељи оболеле деце у радном односу, сигурни смо да ово не би био велики трошак за државу а запослени родитељи који лече своје дете од најстрашније болести данашњице више не би били у страху да ће изгубити посао“, закључују у НУРДОР-у.