Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Олбрајтова и Ахтисари? Имаћемо и ми помоћ

0

Премијер и новоизабрани председник Александар Вучић изјавио је у интервју за Прву да ће и Београд имати помоћ људи из света у дијалогу са Приштином.

„Спутник“ је прошле недеље пренео информацију да ће Марти Ахтисари бити део преговарачког тима за сарадњу Београда и Приштине, а да ће се као саветници појавити Медлин Олбрајт и људи блиски НАТО.

„О томе се одлучује консензусом. Свакако да ти људи у делу светске јавности имају углед, код нас је негативан, али је другачије у свету. Имаћемо и ми људе који ће да помогну, имена која нису мања од тих. говорим о светски познатим људима“, рекао је Вучић.

Међутим, Вучић није открио о коме је реч.

На питање ко ће бити нови премијер Вучић је рекао да је могуће да то буде „и жена и мушкарац“.

Осим тога, рекао је да ће безбедносним службама руководити „професионалац“, а на питање да ли је реч о бившем министру одбране Братиславу Гашићу као што се спекулисало у медијима навео је:

„Гашић ће бити на некој одговорној функцији, којој видећемо“.

Говорећи о односу са Француском после пуштања бившег лидера ОВК Рамуша Харадинаја навео је да је Србија упркос томе увек имала добре односе са Француском.

Како каже, верује у добру сарадњу и подршку Француске европском путу Србије.

Вучић је у интервју за телевизију Прва навео и да највише брине због односа у Босни и Херцеговини, да су односи са Албанцима тешки, да га брине идеја о „великој Албанији“, као и да је сагласан са Хрватском о питању нестали, али да је више несталих Срба него Хрвата.

„Када говорите о положају хрватске мањине у Србији… Све бисмо на свету дали да је положај Срба у Хрватској као положај Хрвата у Србији“, рекао је Вучић.

Премијер је навео и да не би волео да његова канцеларија буде на Андрићевом венцу већ на „неком мање луксузном и мање лепом месту“.

„Председништво може да буде идеално место за све госте Београда, да виде и део српске историје… Волео бих да обезбедимо неко друго место“, навео је Вучић.