Прочитај ми чланак

Вучић: Ограде могу само да успоре миграцију

0

vucic tv pink

Премијер Србије Александар Вучић истакао је да Србија неће градити никакве ограде на својим границама, јер оне могу само да успоре, али не и да зауставе миграцију.

Он је, у интервјуу немачком дневнику „Цајт”, казао да подржава у потпуности политику према избеглицама немачке канцеларке Ангеле Меркел.

„Чуо сам у последње време пуно критике на рачун Меркелове, чак и увреде. То је неправедно и погрешно. Меркелова високо држи европске вредности и у потрази је за европским решењем. Многи Европљани су испружили руку када се радило о примању новца, а сада не желе да деле трошкове, што је лоше”, нагласио је Вучић.

Он је критичарима Меркелове упутио питање шта они нуде нуде, приметивши да сигурно неће ни помоћи, јер не постоји алтернатива њеној политици.

„Ја свакако нисам чуо разумне предлоге”, навео је Вучић.

Премијер Србије је нагласио да је потребно свеобухватно европско решење, којем тежи Меркелова.

Такво решење је, признао је, тешко постићи, јер нису сви на истој страни, што је неопходно да би се постигло решење.

Упитан да ли избегличка криза може да дестабилизује државе западног Балкана, Вучић је рекао да се увек брине о стабилности региона, додајући да је томе да регион остане миран у многоме допринела Меркелова.

Истовремено је истакао да је Балкан био и остао тежак регион, у којем је избио Први Светски рат, што се не сме заборавити.

„Због тога увек имам у виду опасност од могуће дестабилизације”, нагласио је Вучић подсећајући да је током лета дошло до жестоке расправе између Србије и Хрватске у вези избеглица.

„И у смиривању стања тада је важну улогу имала управо Меркелова”, закључио је премијер, а пренео Танјуг.