Прочитај ми чланак

Вучић: Одржавање избора по “косовским законима“ је најболнији уступак

0

vucic-korupcija-6

(Танјуг)
Први потпредседник владе Србије Александар Вучић, који ће данас на северу Косова разговарати са Србима о брислеском споразуму, рекао је да жели да разговара о „свакој ситници“ из споразума, истичући да репресивних мера неће бити и ако договора не буде.

– Разговараћу са свим представницима Срба, и онима који су легитимни и онима који то нису… Мислим да кажем шта јесте политика Србије, да Косово није независно, да га нисмо и нећемо признати, да кажем да само Србија заједнички са својим народом може да напредује, али да, такође, део нашег народа не може без своје Србије на било који начин да просперира – рекао је Вучић у интервјуу данашњој „Политици“.
Прочитајте још

Вучић је напоменуо да ће локалних избора бити до краја године, па ће се видети легитимитет свакога, а после избора би требало да буде формирана заједница српских општина, где би били легитимни представници српског народа у општинама где Срби чине већину.

Нападе на мене плаћа Мишковић

– Данас ја морам да трпим због напада Мишковића по различитим новинама, од тога да слушам да ми је отац Фахри Муслиу или Фадиљ Мурићи или не знам како се већ зове, до различитих других ствари. И то све плаћа Мирослав Мишковић, а плаћају и неки други, неки из опозиције, неки из Владе. И мисле да ја то не знам – рекао је Вучић.

Вучић није спорио да је одржавање избора по косовским законима „најтежи и најболнији уступак“ који Срби прихватају. Он је, међутим, додао да има и много болних ствари које ће Албанци морати да „прогутају“, а које они данас покушавају да избегну на сваки могући начин, какве су прихватање регионалног команданта, од тога да ће на северу на сто полицајаца бити 98 српских, до тога да ће Србија финансирати и здравство, и просвету, и економски развој, и просторно планирање.

– И да ће заједница српских општина, не само кроз Европску повељу и косовске законе, имати пуни надзор над тим, а Београд финансирати – рекао је Вучић.

Вучић је нагласио и да је Београд добио писане гаранције, с потписом генералног секретара НАТО Андерса Фог Расмусена, да косовске безбедносне снаге неће моћи да долазе на север Косова.

И дан-данас поштујем Коштуницу

– Ја и дан-данас много више поштујем Коштуницу, али не поштујем неке друге људе око њега који мисле да могу да користе такву врсту политике – рекао је Вучић, додајући да би неки људи требало добро да размисле како и шта раде и како се понашају.
Вучић је напоменуо да нема ништа против тога што су се председници СО са севера КиМ за помоћ обратили председнику и премијеру Русије, Владимиру Путину и Дмитрију Медведеву.

– Увек је важно да се најпре обрате и да знају да њихове интересе највише штити Влада Србије. Њихов је посао да, пре свега, раде с Владом Србије, али немам ништа против да се обраћају коме год мисле да може да им помогне. И ја ћу разговарати с господином Путином и с господином Шојгуом већ за десетак дана. Русија је увек пружала подршку Србији, а ми тек чекамо расправе о коначном статусу Косова. Видећемо шта ће да буде по том питању – рекао је Вучић.

На питање да ли ће брзо бити отворено питање промене Устава Србије, он каже да Србија има много важније ствари у овом тренутку.

– То ће бити један од услова за улазак у ЕУ, али не мислим да се то тиче пре свега Косова. Али, када се помиње промена Устава неко би увек рекао да тиме хоће да се руши држава. То није наша намера, наша намера је да градимо државу и то је градимо ни из чега, подижемо из пепела – рекао је Вучић.