Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ О ПРАЉКУ: Не бих се ругао и називао кукавичким то што је учинио, али…

0

Чину Слободана Праљка пред Хашким трибуналом се не бих ругао ни на који начин, нити бих га називао кукавичким, изјавио је председник Александар Вучић

– Ја се том чину не бих ругао ни на који начин и не би га називао кукавичким, али бих имао шта да поручим људима у Еврпској унији поводом њихових различитих аршина и речи изговорених о Србији и Хрватској поводом последњих пресуда – рекао је Вучић новинарима.

Истакао је да ће и данас говорити о томе на састанку са представиницма 27 или 28 земаља ЕУ.

– Покушаћу да им укажем на то чему је Србија изложена, а како се направе слепи и глуви, понекад и глупи, кад су неки други у питању – напоменуо је Вучић.

Осврћући се на реакције из региона на последњу пресуду лидерима Херцег-Босне Вуцицћ је рекао да многи други не гледају истим очима, кроз исту визуру, како смо ми посмартали ствари.

– Државно руководство Србије акценат је ставило на будућност, не бежећи од прошлости и тешких тема, не бежећи од исказивања поштовања према жртвама, напротив. То су биле наше кључне реченице. Али, по реакцији у другим деловима нашег региона видите да нико будућност није ни поменуо – рекао је Вучић.

Он је изразио жаљење што су се, како је навео, неки и јуче бавили Србијом и Србима.

– Ми се надамо да ће људи разумети да ми морамо да живимо заједно и да гледамо у будућност, а да ли ћемо то умети и успети то је већ друга ствар – рекао је Вуцић.

Праљку, који је био начелник Главног штаба Хрватског већа одбране (ХВО), изречена је казна од 20 година затвора, након чега је он устао, рекао да одбацује пресуду и наводно „попио нешто из мале чашице“.

„Слободан Праљак није ратни злочинац, с презиром одбијам вашу пресуду“, казао је Праљак.

Његова бранитељка је рекла да је „попио отров“, а неколико тренутака касније су спуштени застори и прекинут директан пренос из суднице.