Прочитај ми чланак

Вучић: Нећу да ми се смеје пола Европе

0

"За данас сам вежбао да нешто кажем на не баш добром немачком, у част канцеларке Меркел, али имам трему и да не бих погрешио, па да ми се смеје пола Европе, учинићу то за време вечере", рекао је председник Србије Александар Вучић после састанка са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Ангела Меркел је данас око 16 сати дошла у Београд у посету Србији, а након састанка са Вучићем, њих двоје су се обратили јавности.

– Желим да изразим искрену захвалност немачкој канцеларки што је данас овде. Лично сам поносан што после много година сарадње имам прилику да будем један од домаћина и да дочекам немачку канцеларку на крају њеног мандата. Код нас захвалност не траје кратко, и када не буде канцеларка, исто ћемо говорити. И ви ћете увек бити драг гост у Србији – рекао је Вучић и додао:

– Разговарали смо о свим важним темама за Србију и регион. Причали смо и о резултатима Берлинског процеса, и ових дана имаћемо прилике да видимо шта је конкретно наслеђе Ангеле Меркел.

Како је Вучич рекао, велику захвалност дугује одлазећој немачкој канцеларки.

– Не бих имао потребе да говорим оволико лепих речи о канцеларки јер, рећи ће људи, она одлази. Велику захвалност дугујемо Немачкој и канцеларки Меркел за наш економски развој. Ја сам много научио од госпође Меркел, и желим да се у Србији осећа као код своје куће.

Ангела Меркел је после састанка са Вучићем најавила да ће Немачка помоћи Србији са пола милиона евра.

– Видела сам да смо имали немачко-српске односе још од давнина. Имамо и годину напада на Југославију, стога ми је задовољство што могу најавити износ од 500.000 евра за обнову. Наше земље су блиско повезане. Пред Србијом је још дуг пут, али договорили смо потписивање низа уговора између влада две земље, посебно у боласти образовања и климатских промена – рекла је Меркел и наставила:

– Разговарали смо о низу различитих тема, и верујем да је искреност у нашим разговорима, али и способност да се друга страна саслуша је што одликује односе Вучића и мене. Ја њега знам као човека који не даје лажна обећања. Хвала вам на гостопримству.

Током одговарања на новинарска питања, немачка канцеларка је потврдила да је место региона у Европској унији, док је председник Вучић рекао да је наслеђе немачке канцеларке апсолутно позитивно.

– Да ли је региону било сигурније када је Ангела Меркел била на власти. Да она је лидер Европе, и она је увек могла да подигне слушалицу и да позове било ког председника из региона. Зато је чуван мир, зато је регион напредовао. Имали смо мир све ово време. Пролазили смо кроз најтурбулентнији период миграција, корону, тешке економске кризе, и све превазилазили уз помоћ Ангеле Меркел. Ја мислим да је то изузетно наслеђе, и пошто свако од нас у неким годинама почне да размишља о томе шта оставља будућим генерацијама, ја мислим да госпођа Меркел има чиме да се поноси.

Вучић је потом говорио о признању Косова као услову за пријем у ЕУ, и рекао је да је неопходно постићи компромисно решење.

– Никада нећете чути да ја негирам сазнања о томе шта су услови за улазак у ЕУ. Ми смо спремни да разговарамо увек са Приштином о свим могућим компромисним решењима, да се договоримо. Али ако је питање да ли смо свесни да нећемо бити чланица ЕУ пре решавања тог проблема, апсолутно смо свесни, и о томе сам са канцеларком безброј пута разговарао о томе и када смо се слагали и када се нисмо слагали. Ја сам против замрзнузог конфликта, то није решење, и мислим да је добро да то решава ова генерација. То мора бити компромисно, а не поражавајуће решење за Србију.