Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Не брину односи са Приштином, већ стање у БиХ (видео)

0

Однос Београда и Приштине не представља највећу претњу регионалној стабилности, изјавио је данас у Цириху премијер Александар Вучић истакавши да за њега један од „највећих страхова“ представља ситуација у БиХ.

Однос Београда и Приштине не представља највећу претњу регионалној стабилности, изјавио је данас у Цириху премијер Александар Вучић истакавши да за њега један од „највећих страхова“ представља ситуација у БиХ.

ЦИРИХ – Однос Београда и Приштине не представља највећу претњу регионалној стабилности, изјавио је данас у Цириху премијер Александар Вучић истакавши да за њега један од „највећих страхова“ представља ситуација у БиХ.

Без регионалне стабилности не бисмо могли да спроводимо економске реформе, истакао је Вучић.

„Везу иземеђу Београда и Приштине не видим као највећу претњу регионалној стабилности. Биће још неких ствари које ће морати да се среде, али разговарамо једни са другима, а дијалог је нешто што је веома битно и значајно за обе стране“, рекао је Вучић напомињући да се нада компромисима како би се постигли „добри договори“ за добробит оба народа – српског и албанског.

С друге стране, казао је, један од његових највећих страхова је ситуација у БИХ и зато су односи Србије и БиХ „увек тихи“. Србија, додао је, не одговара чак ни на неке изјаве које долазе из БиХ.

„Не зато што смо слаби већ јер желимо да имамо континуиран дијалог са БИХ и зато што сматрам да је дијалог између Србије и БИХ од стратегијске важности за Србију и Западни Балкан“, подвукао је Вучић.

Он је додао да је Србија уложила много у изградњу добрих односа са Црном Гором и Македонијом.

Према његовим речима, Србија је променила „стратегију и тактику“, што је доказала и његова недавна посета Албанији, као и посета албанског премијера Едија Раме Србији.

„То је био први пут да он посећује Србију и ја Албанију. Сада можемо да разговарамо“, казао је премијер и најавио да ће од Брисела тражити подршку за неке програме, пре свега саобраћајну инфраструктуру, а заједно са Албанијом Србија ће, како је рекао, потписати и неке документе, што нико није очекивао.

Извор: Танјуг