Прочитај ми чланак

Вучић: Много тога не знамо, а када не знамо питамо Немце како се то ради, и урадимо тако

0

lekarsko odelo vucic

Премијер Александар Вучић обишао је новоизграђени погон у фабрици лекова Хемофарм у Вршцу и поручио да ће учинити све да пословни амбијент остане стабилан

Он је, после обиласка погона вредног 4,37 милиона евра, рекао да је поносан на чињеницу да је тај погон резултат рада српских инжењера, а посебно што ће ове године немачка компанија уложити 22 милиона евра, уместо досадашњих 15 милиона.

„Отварање овог погона значи 50 нових радника. Штада група у Србији има 2.123 запослених у целој Србији, док је у Вршцу 1.700“, рекао је Вучић.

„Питао сам представнике немачке компаније шта још држава може да уради за њих“

Он је додао да је, упитавши представнике немачке компаније, шта држава може још да уради како би им омогућила боље пословање, добио одговор да Влада Србије уради све што може на очувању стабилности у земљи и региону и да настави да доноси прописе који ће омогућити бољи пословни амбијент.

„На то сам поносан јер много тога не знамо, а када не знамо питамо Немце како се то ради и урадимо на тај начин. Тако ћемо и у будућности радити“, рекао је Вучић.

Он је додао, да то значи и да, када Србија постане чланица ЕУ, Хемофарм премести свој погон из Темишвара у Србију. „Пријатељи су пријатељи, али бизнис је бизнис“, рекао је Вучић.

Генерални директор Хемофарма Роналд Зелигер изјавио је да тој компанији много значи што су данас у посети премијер и чланови Владе Србије, као и да се нада да ће они видети јасну слику како компаније у Србији могу да изгледају.

“Ово је резултат посвећености рада наших запослених, али и чланова владе”, рекао је Зелигер и додао да од кад је Штада група у оквиру које послује Хемофарм, дошла у Србију, уложила укупно 150 милиона евра.

Према његовим речима, у буџету Хемофарма, ове године је за инвестиције у погоне издвојено 22 милиона евра.

“Улажемо све напоре да Хемофарм буде изванредна компанија, не само у Србији и Европи, него у целом свету. Верујемо ту слику и визију, али знамо да се до тога долази малим корацима”, рекао је Зелигер.

Нови погон обишли су и министар привреде Жељко Сертић, министар здравља Златибор Лончар, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, као и амбасадор Немачке у СРбији Хајнц Вилхелм.

У погону ће се производити ампуле за антиреуматску, антибактеријску и аналгетску терапију, користиће се у терапији код поремећеја ацидитета и улцуса, као и за лечење хипертензије и болести срца.

Према подацима Хемофарма 85 одсто производње намењено је за извоз, највише за тржиште Руске Федерације и земаља бившег ШСР-а, за тржиште Европске уније, Ирак, Либију, као и за западни Балкан.

 

 

(Танјуг)