Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Једва чекам да будем склоњен са власти

0

"Када су нас Американци питали зашто не узмемо неки други гас, ми смо рекли нема проблема. Питали смо их где је тај јефтинији и бољи гас. Још га нисам видео. Ако ћете да нам понудите бољи и јефтинији, нема проблема, дајте. Нити сам будала нити ћу да понижавам своју земљу. Да плаћам рекет било ком у свету, нећу док сам жив. Једва чекам да коначно будем склоњен са власти, много десетина милиона евра и стотина милион евра су разни уложили у то, да се мало одморим од свега", рекао је председник Србије Александар Вучић после састанка са Сергејем Лавровим, говорећи о планираним америчким санкцијама Турском току.

Александар Вучић се данас састао са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровим, који је данас гост Србије, после чега су се обратили јавности. Било је речи о односима две земље, завршетку радова на Храму Светог Саве, али и најављеним америчким санкцијама Турском току.

FOTO: PRINTSCREEN / TANJUG

– Још једанпут желим да поздравим уваженог пријатеља господина Лаврова, са којим сам имао детаљне и темељне разговоре, пре свега о односима Србије и Русије, наглашено пријатељског карактера. Утврдили смо опредељење обе земље да наставимо да развијамо и побољшавамо наше односе – рекао је Вучић.

Он је додао да је задовољан и да је имао част што је угостио Лаврова, као и што су одали почаст руским херојима.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

– Имамо заједничку улогу са Руском Федерацијом у одбрани истине за коју је страдао руски народ, али и српски народ, као убедљиво најстрадалнији народ у овом делу Европе. Јасно је да постоје покушају ревизије историје, а ми ћемо се томе оштро супротстављати, и нашу децу и унуке ћемо научити ко су били људи који су се стварно борили за слободу света и Европе. Говорили смо о ситуацији у Европии, у региону, у свету… Изнео сам личну забринутост за ситуацију у региону и надам се да ћемо сви заједно имати довољно разума да несугласице решавамо мирним путем – истакао је председник.

Вучић је потом говорио о посети Храму светог Саве, и још једном се захвалио Русији и Владимиру Путину, на значајној помоћи који су пружили за изградњу, како је рекао, најлепшег храма на свету.

– Нисам био у лепшем од Храма светог Саве, а био сам у богомољама по целом свету. Не бисмо то могли да урадимо без наших руских пријатеља.

Затим је навео да су теме разговора биле и енергетика, војнотехничка сарадња, трговина и стратешки пројекти.

– У свим областима имамо добру сарадњу, Руске железнице раде овде на изградњи диспечерског центра, на великим пружним деоницама. Захвални смо руским пријатељима на подршци територијалном интегритету Србије, али захвални смо и лично Лаврову на подршци коју нам пружа у разним светским организацијама. Дотакли смо се и теме војне неутралности, и то опредељење се не доводи у питање. Србија неће бити део војних блокова, сами ћемо чувати своју слободу, небо и земље. Захвалио сам се на војно-техничкој подршци коју смо добили од Русије и председника Владимира Путина – истакао је Вучић.

Он је на питање о планираним америчким санкцијама Турском току рекао да је Србија до сада преко Украјине и Мађарске добијала руски гас, те да је он био најјефтинији.

– Када су нас Американци питали зашто не узмемо неки други, ми смо рекли нема проблема. Питали смо их где је тај јефтинији и бољи гас. Још га нисам видео. Да ли неко тражи од Србије да купи скупљи гас, да зар нечијих политичких интереса купимо скупљи, ја то народу не могу да објасним. Ако ћете да нам понудите бољи и јефтинији, нема проблема дајте. Нити сам будала нити ћу да понижавам своју земљу. Нема проблема. Шта неког брига где ћемо да бранимо свој гасовод. А који ћемо гас да купујемо, нека свако ради свој посао. Да плаћам рекет било ком у свету, нећу док сам жив. Једва чекам да коначно будем склоњен са власти, много десетина милиона евра и стотина милион евра су разни уложили у то, да се мало одморим од свега – рекао је председник Србије и додао да ћемо до краја године отворити свој гасовод.

– Кад они сви успеју да мене великог диктатора, зликовца и све остало смене, онда нека то питању следећег председника. До тада ће Србија да се понаша домаћински – навео је Вучић.

Сергеј Лавров се захвалио на пријему руске делегације. Он је навео да су преговори били веома садржајни, да су причали о читавој лепези питања унутар ббилатералних односа.

– Потврдили смо посвећеност договорима који су постигнути, јачању стратешким питањима, од политичке димензије до војне сарадње – рекао је Лавров.

Он је изјавио да је пламен вечне ватре, који је данас упаљен, допремљен из Москве и да одају почаст свима који су дали своје животе.

– Потврдили смо наше настојање да активирамо сарадњу у борби против короне. Разговарали смо о развоју трговинске и економске сарадње. Посебна тема високе технологије, нуклеарна енергија, дигитализација. Високо ценимо дијалог између руске и српске православне цркве, а у њиховом темељу је одбрана јединства православне цркве. Данас смо учествовали у церемонији завршетка изградње Храма Светог Саве. Истовремено смо одали пошту патријарху Иринеју – рекао је Лавров.