Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Ја сам попустљив човек; ЂИЛАС: Он је или луд или покварен или једно и друго

0

Све што је тражила опозиција, а тиче се изборних услова па и још је испуњено тврди председник Србије Александар Вучић. Лидер странке слобода и правда тврди да ни један захтев опозиције није испуњен и да нема говора да његова странка учествује у изборима под оваквим условима, из организације ЦРТА саопштавају да није усвојен њихов предлог да се обустави функционерска кампања током предизборне.

У кратком одговору на питање Танјуга председник Србије разоткрио је ко је доносио одлуке о изборним условима у Србији.

На питање зашто је попуштао, дајући опозицији више него што је очекивала, Вучић је одговорио: „Зато што сам ја попустљив човек“.

„Све што је тражено“, каже председник Србије, „ми смо дали и мало више“. Али Вучић не прецизира шта је направљено као уступак опозицији.

„Власт није испунила ни један једини услов од онога што је опозиција тражила. Што се председника тиче он или је луд или је много покварен човек или је једно и друго. У земљи у којој смо тражили да се изабере цео нови РЕМ, да се успостави контрола над медијским сектором да се не би дешавало то што се дешава, где смо тражили систем и механизам који ће спречити присилно гласање људи ништа се није десило“, рекао је лидер странке слободе и правде Драган Ђилас.

Иако каже да је о изборним условима одлучено захваљујући његовој попустљивости председник Србије оцењује да се је важно развијати демократију у земљи.

„Ми желимо развој демократије у нашој земљи, не плашимо се конкуренције“, додаје Вучић.

„Да ли су враћене професорке из Беле цркве на посао, да ли је особа која их је отпустила за то гоњена, шта се десило са Александром Обрадовићем, јел се појавила Марија Лукић на РТС-у, је ли се појавио Милан Јовановић на РТС-у, јесу се појавили Мајић, Теодоровић људи који имају своје мишљење, нису у политичкима партијама, нико није, па шта се онда променило“, пита Ђилас.

„Пошто ја видим да би требало да одговарам политички противницима мислим да није дан за то, сувише је ово свечан дан, важан и леп дан да бих кварио расположење и вама драги пријатељи, а и себи“, одговорио је Вучић.

Док председник не жели да квари расположење грађана, стручњаци објашњавају да је процес за формирања јавног мњења нешто што траје годинама, а неколико недеља пред изборе.

„Не тражимо године, али се тражи један одређени период, како би се направила дискусија о свим важним питањима, то шминкање што се паралелно одвија док говоримо о изменама закона, то је бесмислено, то су ствари на папиру које ништа не значе уколико не постоји отвореност медија да се разговара о сваком проблему“, оцењује правник Владимир Тодорић из Народне странке.

Европски парламентарци разговарали су са опозиционим политичарима у Србији. Лидер Нове странке Зоран Живковић остаје при ставу да на наредне изборе не треба изаћи по сваку цену, али да се треба борити за боље изборне услове све док они не буду расписани.

„Вучић сада највећи део своје снаге црпи из тога што опозиција није јединствена, што ме подсећа на 90-те године. И тада је било питање да ли да бојкотујемо изборе или да ту власт пошаљемо на политичку депонију. Борили смо се и окончали тај режим, и то морамо учинити поново“, рекао је Зоран Живковић, лидер Нове странке.

Лидер Странке слободе и правде објашњава да се разговара са европским парламентарцима али да они у Србију дођу само на неколико дана. Ђилас тврди да од се од бојкота неће одустати.

„Ми не можемо да издамо оне људе којима смо се у фебруару зарекли да на изборима, на којима се унапред зна ко ће победити јер људи немају информације и на силу гласају, нећемо учествовати“, поручио је.

Да тражени услови нису испуњени указује и организација Црта која активно учествује у разговорима и саопштава да посланици нису усвојили амандман којим би се јавним функционерима забранила функционерска кампања пред изборе.