Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ И ТАЧИ СЛОЖНИ: Пустите Србе и Албанце да сами реше проблем око Косова

0

Председник Србије Александар Вучић апеловао је вечерас у Апбаху на међународну заједницу да допусти Србима и Албанцима да покушају сами да реше проблем Косова и Метохије, јер ако се дође до решења то би било од суштинског значаја за цео Балкан, и "нешто о чему нисмо могли да сањамо дуго времена".

Вучић је, говорећи на дебати „„Нове перспективе проширења ЕУ““ у оквиру „Политичких разговора“ на Европском форуму Алпбах, рекао да се види све више да неки, као Лондон, наводно брину више од нас и више су заинтересовани за нашу будућност наводно од нас.

Фото: Кабинет Председника Републике Србије

– „Разумемо да имате сопствени интерес, али које су границе Србије или Косова? Ми Косово сматрамо према Уставу и Резолуцији УН 1244 као део Србије, а они се сматрају независном државом. Где су границе? Ко ће да нам помогне? Пола света, укључујући и Аустрију, каже ‘Косово је независна држава’, а друга половина, укључујући пет чланица ЕУ, Кина, Русија, Аргентина, Мексико, пола исламског света признаје само Србију. Како да решимо проблем? – упитао је он додајући да сви из Лондона или Беча поручују да не треба мењати границе, јер су их успоставили како су желели.

Срби, како је додао, неће прихватити такав став, јер ће рећи да имају своје границе, а Албанци се с тим неће сложити и због тога покушавамо да урадимо нешто што је од значаја за наше грађане.

– „Чиним најбоље да помогнем Србима да имају своју будућност, али мислим да радимо и нешто важно за Албанце. Ради се о Србима и Албанцима, морамо да живимо заједно у будућности. То су највеће нације на Западном Балкану, и остаће тако и наредих сто година. Ко ће да реши тај проблем, ако ми не будемо у могућности – нагласио је Вучић, говорећи о спремности Београда и Приштине на договор „јер се ради о нашим судбинама, нашој будућности“.

Он је указао да је изложен снажним политичким нападима у својој земљи, укључујући и представнике Цркве, који га оптужују да је највећи издајник, јер жели да наводно да „свету земљу“ Албанцима, а истовремено на Западу га називају лидером великосрпске идеје.

Тачи с Вучићем размотрио „сваку могућу опцију“ за Косово

Шиптарско-окупаторски председник Косова Хашим Тачи изјавио је данас на Европском форуму у Алпбаху да ниједна земља не треба да се противи споразуму Србије и Косова, ни ако би то подразумевао корекцију граница. Тачи је рекао да је с Вучићем размотрио „сваку могућу опцију“ за решење косовског питања, укључујући корекцију граница.
„Сада је време за обавезујући правни споразум Косова и Србије, то није лако урадити, веома је тешко. Потребна нам је подршка свих који желе да виде Западни Балкан у ЕУ“, рекао је Тачи пре обраћања Вучића.
Он је навео да би „узајамно признање“ Косова и Србије имало позитиван утицај на цео регион.

– „Ја сам обичан човек који покушава да утиче на начин да можемо да нађемо пут да одржимо мир и стабилност у региону. Сада када смо коначно почели да причамо о суштинским питањима, сви они кажу „шта то радите“. Шта вас брига, ми радимо за будућност наших грађана. Чинимо то за нас. Не утичемо ни на кога другог у региону – поручио је Вучић, подсећајући да је хиљаду пута рекао да Србија поштује и да ће поштовати територијални интегритет БиХ.

Пренео је да је питао канцелара Себастијана Курца, и европског комесара Јоханеса Хана, правог пријатеља Србије, да подрже не само наш регион, већ и дијалог Београда и Приштине.

– „Да ли мислите да се Тачи обрадовао што седи поред мене? Да ли ме воли – не, и ја га не волим уопште. Али морамо да разговарамао и покушамо да решавамо проблем који постоји 200 година. Ако будемо у могућности да пронађемо решење, то ће бити могуће само ако добијемо подршку ЕУ. Без тога нећемо никада бити у могућности“ – казао је он.

Вучић је указао да увек тражи решење које би могло изазвати најмање негативних последица, и да се нада да ће обе стране бити довољно храбре да донесу свету праве поруке.

– „То би било нешто суштински за Балкан, нешто о чему нисмо могли да сањамо дуго време. Људи који су били раније на власти су увек радили на склањању у страну проблеме, само да преживе политички још коју годину“ – рекао је он.

Вучић је поручио да решити ово питање тиме да Србија не добије ништа неће бити могуће, као ни што неће да се деси да Србија протера Албанце преко Проклетија.

Указао је да он не говори и преговарачком процесу, не износи детаље, додајући да Београд преговара у најбољој намери и да, ако се постигне могући договор тиме чинимо најбоље грађанима.

Изразио је уверење да ће у Београду бити најтеже добити подршку да се прихвати договор, али да је неопходно размишљати о будућности и избегну патње короз које су прошли народи раније.

Иначе, своје обраћање на поменутом форуму, председник Србије је почео својом и биографијом своје породице, реплицирајући на излагање Аднана Черимагића, експерта за Балкан Европске иницијативе за стабилност који је говорио како су Срби из Добоја, његовог родног града, протерали све Бошњаке и Хрвате, запалили све џамије, те се заложо против мењања ганица дуж етничких линија, Вучић је подсетио да је он син избеглице из Босне.

– Мој отац је случајно рођен близу Београда, није видео свог оца, јер је су га убиле усташе, као и бројне друге чланови његове породице. Они су протерани из Босне и настанили се код Црквенца код Београда. После рата он је случајно упознао моју мајку из Војводине и тако сам рођен у Београду, случајно. Почетком рата, чуло се да Вучићи имају куће у Босни и октобра 1992. све те куће у Чипуљићима су запалили они који желе да протерају Србе из тог дела Босне“ – објаснио је он и нагласио да неће допустити да се Срби и Србија криве за све догађаје у бившој Југославији тако што се „игра на емоције“, као што се, истиче, чинило више од деценије и по.

 

– Не могу сви да криве Србију за оно што се дешавало у протеклих 20 година – рекао је Вучић и нагласио:

– Зато нам је потребан мир. Да се не би поновила моја и Черимагићева судбина – закључио је председник Србије, који је по завршетку излагања, добио буран аплауз од присутних.