Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ ГА НЕЋЕ: Томислав Николић неће учествовати у дијалогу о Косову

0

После две платформе о Косову у протеклих пет година, Николић остаје мимо процеса решавања косовског проблема.

Бивши председник Србије Томислав Николић неће учествовати у унутрашњем дијалогу о Косову, сазнаје Данас.

На питање шта Томислав Николић мисли о иницијативи за покретање унутрашњег дијалога о Косово, односно да ли ће и на који начин бивши председник бити укључен у разговоре о некадашњој јужној српској покрајини, који је иницирао актуелни шеф државе Александар Вучић, у Националном савету за Русију и Кину нам је речено да се то новоформирано тело неће бавити политиком.

Бивши председник је током петогодишњег мандата био прилично активан у вези са овом темом. Одмах по ступању на дужност шефа државе направио је платформу за Косову која је тада била усаглашена са Владом Србијом, са намером да буде усвојена и у Скупштини Србије. Међутим, осим усаглашавања са Владом, платформа није даље отишла, упркос очекивањима Томислава Николића.

Платформа из 2013. године је, коју су усагласили Влада и председник Србије, према оценама међународних представника представљала је повратак Србије на позиције које је заузимао Слободан Милошевић и документ чија примена не би могла да помогне у односима између Косова и Србије.

Након усаглашавања са Владом Србије, Николић је тада изјавио да је Србија на седници Владе показала да иза једног документа може да стане једногласно уз сва ограничења и бојазан које неко има када разговара о Косову и Метохији. Он је истакао да је „оно што данас радимо минимум у односу на оно што смо могли да добијемо пре неколико година и максимум онога што бисмо могли да добијемо кроз неколико година“. Тада је Николић рекао и да се ниједног тренутка неће склонити из процеса решавања косовског питања. Међутим, убрзо је прича у вези са овом платформом Томислава Николића заборављена, да би две године касније, тадашњи председник Србије направио нову.

План Томислава Николића из 2015. године за Косово предвиђао је да та територија формалноправно добије статус аутономне покрајине у оквиру Србије који подсећа на решења из Устава СФРЈ из 1974. године. То је, опет, оцењено као повратак на старе и за Европску унију неприхватљиве позиције. Уследила је нејасна реакција тадашњег премијера Александра Вучића, који је у наредним месецима одлагао да се изјасни о Николићевој платформи.

Како је време одмицало, било је јасно је да Николићева платформа створила сукоб између њега и тадашњег премијера Александра Вучића. Говорећи потреби да се испита реалност примене таквог документа у пракси, Вучић је одговарајући на питање о томе уноси раздор унутар СНС, рекао да, иако је на себе преузео све што у Србији нико није хтео да уради, „а сви су знали да је то морало да се уради“, он неће да се „свађа и препире с председником Николићем“.