Прочитај ми чланак

Вучић добио пристојан папир од ЕУ?

0

gazivode-jezeroДобио сам папир ЕУ о стварању заједнице српских општина за који ми се чини да је пристојан, рекао је први потпредседник владе.

Нема договора о вештачком језеру Газиводе на граници Космета и осталог дела Србије

 Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је јуче да је добио од ЕУ „одређене папире о стварању заједнице српских општина”, а да је, с друге стране, у разговорима техничких тимова Београда и Приштине албанска страна покушала овог пута да оно што је већ договорено у области енергетике и телекомуникација врати уназад. „Пре него што сам ушао на Сабор СПЦ добио сам одређене папире о стварању заједнице српских општина – папир ЕУ за који ми се чини да је пристојан ”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Подсетивши да су имплементациони договори у Бриселу у току и да је за сада све прилично уопштено, те да нема неких великих новости, Вучић је нагласио да је за нас важно да се види шта ће они донети.

Јуче је чак албанска страна покушавала „да оно о чему смо се већ договорили окрене негде уназад и у сфери енергетике и у сфери телекомуникација”, казао је Вучић. Он је истакао да је за српску страну био важан само један проблем – Газиводе око кога није постигнута сагласност. „Јуче је све то некако испало као да више ништа није договорено”, рекао је Вучић и изразио наду ће наредних дана бити више повољних вести.

Дритон Љајци, саветник и портпарол заменика премијера Хајредина Кучија, јуче је у разговору за „Политику” одбацио наводе медија да је у Бриселу дошло до несугласица у разговору експертских тимова Београда и Приштине, као и да Приштина „одступа од договореног” у спровођењу Бриселског споразума парафираног 19. априла.

„Вероватно, као и у свим разговорима и дискусијама може да буде супротстављених мишљења, па чак можда и повишених тонова. Али, оно што је апсолутна истина, и што апсолутно остаје, јесте да ће се у договореној динамици применити Бриселски споразум. Ако и постоји неки проблем, држава Косово има структуре, са Хашимом Тачијем на челу, Кучијем и осталима у тиму, о којима ћемо обавестити бароницу Ештон. Али не смете заборавити да је службени став Приштине да све што је договорено у назначеном року има да буде и примењено”, казао је за „Политику” Дритон Љајци, који је боравио у Бриселу и који је предложен за члана експертског тима за питање правосуђа.

Нико из београдског тима током два дана преговора није желео да говори о току дијалога, док је шефица приштинске делегације Едита Тахири рекла да је јуче постигнут известан напредак у вези са неким питањима. Танјуг је јуче из Брисела известио да је приштинска делегација одступила од плана примене Бриселског споразума у свих пет радних група, као и да београдска делегација „ни за слово неће одступити од онога што је написано у плану имплементације Бриселског споразума”.

У Бриселу су вођени дводневни преговори на два нивоа: о примени априлског споразума и питањима у вези са електричном енергијом, телекомуникацијама, судством и полицијом.

Београдски тим за примену Бриселског споразума предводи Александар Вулин, а експертску групу за енергију и телекомуникације Дејан Павићевић.

Љајић: Нисмо се одмакли од почетка
Разговори тимова Београда и Приштине у Бриселу, бар када је реч о телекомуникацијама, иду доста тешко – свако је на својим првобитним позицијама, потврдио је јуче за „Политику” Расим Љајић, потпредседник Владе Србије и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација. Док су у седишту ЕУ још трајали преговори, Љајић је за наш лист рекао да албанска страна не прихвата решење које је понудио Београд као компромисно.

„Нисмо се одмакли од почетка. Истина, проблем фиксне телефоније није споран, ту ћемо имати лиценцу. На путу смо да решимо питање фреквенција. Али остају два кључна проблема – позивни број и лиценца за мобилну телефонију. Они нуде такозваног виртуелног мобилног оператера за Телеком, што је за нас неприхватљиво. Ми тражимо пуну дозволу за рад.

С друге стране, ми смо спремни да им уступимо позивни број 383 који би се водио на Србију а који би Србија добила од Међународне телекомуникацијске уније (ИТУ) и уступила њима на коришћење. Они траже да се они појаве пред ИТУ, а да их Србија не опструира у томе. За сада нема помака”, објаснио је Љајић додајући да ће на крају дводневних разговора у Бриселу поново бити формулисане позиције обе стране.

Љајић истиче да ће на ову тему вероватно наредне недеље поново бити одржан састанак на министарском нивоу у Бриселу. Једна од опција је, уколико преговори пропадну, да ЕУ, на основу онога што је чула од једне и од друге стране, формулише свој предлог решења који ће понудити обема странама.