Прочитај ми чланак

Вучић данас у Братислави- Главне теме подршка Украјини- Учествује и Зеленски

0

Председник Србије Александар Вучић учествоваће данас на годишњем мини глобалистичком самиту “GLOBSEC 2022 Forumu” у Братислави.

Форум се одржава од 2. до 4. јуна, а фокус скупа ове године је и на мобилизацији подршке и акције за Украјину и европско суседство, укључујући и Западни Балкан.

На Форуму ће ове године посебна пажња бити посвећена Србији, па ће председник Вучић од 15 сати сам говорити на панелу “Србија и ЕУ: Стратешко партнерство за будућност”, који ће водити Кевин Барон.

Тај панел, према најави организатора, трајаће 45 минута.

Током боравка у Братислави, Вучић ће имати и одвојене сусрете са потпредседником Европске комисије за међуинституционалне односе и стратешко предвиђање Марошем Шефчовићем, специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, као и известиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком, саопштено је из Председништва.

Уводну реч даће председница Словачке Зузана Чапутова.

На Форуму ће учествовати и лидери из региона, председник Црне Горе Мило Ðукановић, премијер Северне Македоније Дмитар Ковачевски, те премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти, који ће говорити у петак на панелу “Сад или никад: Откључавање европске будућности Западног Балкана”, на којем ће бити и специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак и специјални изасланик Велике Британије Стјуарт Пич.

Скупу би, према најави, требало да се обрати и председник Украјине Володимир Зеленски.

“GLOBSEC Forum” се одржава од 2005. године, а до сада су на скупу учествовали политичари, привредници, стручњаци из невладиних организација, шефови међународних организација, како би активно обликовали будућност коју желимо за нас и будуће генерације.

Током година, поцасни гости GLOBSEC-a били су папа Фрања, Емануел Макрон, Зузана Чапутова, Светлана Циханускаја, Керсти Каљулаид, Јенс Столтенберг, Џон Ален, Урсула фон дер Лајен, Френсис Фукујама и други.