Прочитај ми чланак

Вучић ћути о новом премијеру: Понижава СНС, а нико да зуцне

0

Одуговлачењем са избором новог мандатара за састав Владе Србије, председник Србије Александар Вучић држи у неизвесности потенцијалне кандидате и додатно уназађује рад институција у земљи, сматрају саговорници Нова.рс.

Да Србија неће у скорије време добити нову владу, сазнали смо из недавне изјаве премијерке у техничком мандату Ане Брнабић, која је навела да ће се то догодити за два до три месеца.

FOTO: Printscreen

Ово није први пут да Вучић, упркос убедљивој скупштинској већини, одуговалчи са формирањем Владе, иако у својим рукама има “и нож и погачу”. Пролонгирањем коначне одлуке о мандатару и новом саставу кабинета у Немањиној 11, само се додатно урушавају институције, чији је рад на тај начин сведен само техничка питања. Поред унзађивања инситуција, многи су склони ставу да је ово још један вид понижавања и дисциплиновања сарадника од стране првог човек државе.

Према оцени Душана Спасојевића, доцента са Факултета политичких наука, сваки пут кад су напредњаци требали да формирају власт они су стварали одређену врсту правног вакума и максимално трошили време.

“Њихов циљ је да добију на времену и да се, из Вучићеве перспективе, потенцијални кандидати “прже” у исчекивању. На тај начин се подстиче страначка дисциплина и зависност од једне особе”, тврди он.

Одговоарајући на питање шта напредњаци добијају чекајући да се формира нова влада дуже него што би иначе морали, Спасојевић је рекао да на тај начин владајућа странка избегава потпуну одговорност за оно што се догађа у друштву.

“Имају власт, а троше време. Кад се формира нова влада, за педесет или деведесет дана, они ће рећи да је то нешто ново и тиме замглити питање одговорности за све што се догодило у време техничког мандата њихове власти”, истиче Спасојевић, додајући да оваквим чекањем владајућа странка додатно уназађује институције.

“На овај начин се оне обесмишљавају. Беспотребни ‘растезањем’ времена одузима се моћ влади и парламенту, јер се чека одлука једног човека. Тиме се развлашћују институције и ствара одређена врста политичког полуванредног стања”, објашњава он.

Вучићевић: Постојеће мере не дозвољавају сазивање конститутивне седнице Скупштине

С друге стране, Спасојевићев колега са Факултета политичких наука Душан Вучићевић, каже да напредњаци не нарушавају демократију одуговлачењем да формирају владу, јер ње у Србији нема.

“То да ли ће се влада изабрати раније или касније неће значити ништа. Ипак, регуларно функционисање институција, по уставним нормама, јесте угрожено. Ако већ имате могућност да брзо успоствате институције, онда не видим зашто то не урадите, већ чекате да време пролази”, навео је он, напомињући да је то проблематично нарочито сад кад се земља налази у кризној ситуацији.

“Ми сад имамо владу која све ради ‘полако’ и у техничком мандату. Ми још увек чекамо да изађу званични резултати избора да би кренуло конститусиање Скупштине. Такође, проблем представља и чињеница да је ограничен број људи у затвореном простору до 100, а ви да би конституисали Скупштину морате да верификујете најмање две трећине мандата”, истиче Вучићевић.

Због свега наведеног, он наводи да се поставља и питање кад ће одржати конститутивна седница Скупштине, уколико мере за борбу против коронавируса остану на снази.

“Они због тога неће моћи да организују скупштинско заседање”, закључује наш саговорник.