Прочитај ми чланак

Вучић ће да сахрани и Србију: Задужујемо се још 608 милиона код кинеске банке

0

Влада Србије планира да се задужи 608,3 милиона долара код кинеске Export-import за изградњу Фрушкогорског коридора, односно брзу саобраћајницу Нови Сад - Рума.

Влада је упутила у скупштинску процедуру Закон о потврђивању уговора о зајму за кредита за повлашћеног купца за пројекат изградње брзе саобраћајнице Нови Сад – Рума (Фрушкогорски коридор) између Владе Србије, коју представља Министарство финансија, као зајамопримца и Кинеске Export-Import банке као зајамодавца, пише Нова економија.

У октобру 2020. године потписан је Комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи брзе саобраћајнице Нови Сад – Рума (Фрушкогорски коридор) између Владе Србије, „Путева Србије“, „Коридора Србије“ и China Road and Bridge Corporation.

Комерцијалним уговором је предвиђено да ће Србија кредитна средства искористити за покриће 85 одсто вредности пројекта, док ће остатак, 15 одсто, обезбедити из буџета.

Уговорена цена за израду пројектно-техничке документације, извођење радова и испоруку добара према Комерцијалном уговору износи 715,7 милиона америчких долара.

Законом о буџету за 2020. годину одобрено је задуживање Србије код кинеских банака у износу до 608.385.000 америчких долара.

Законом о буџету за 2021. годину износ задужења за наведени пројекат је повећан на 610 милиона америчких долара, док је истим чланом Закона о буџету за 2022. годину тај износ прецизиран и износи 608.384.610 америчких долара.

Под којим условима се задужује Србија?

Рок доспећа кредита је 20 година, укључујући и период почекта од пет година. Период отплате главнице је 15 година у 30 полугодишњих рата које доспевају 15. маја и 15. новембра сваке године.

Каматна стопа је фиксна и износи три одсто годишње.

Трошкове обраде кредита (по стопи од 0,5 одсто на укупан износ) Влада ће платити једнократно, у износу од 3,04 милиона долара, у року од 30 дана од дана ступања на снагу овог уговора.

Период расположивости кредита је пет година, уз могућност продужетка.

– Изградња Фрушкогорског коридора је од посебног значаја за развој транспортног система Србије и допринеће унапређењу ефикасности и економских користи у сектору саобраћаја, смањењу последица теретног саобраћаја и неповољних утицаја на околину, растерећењу других путних праваца, бржем протоку саобраћаја – наводи се у образложењу.

Предметна траса се на почетку везује на постојећи државни пут Нови Сад – Зрењанин – граница Румуније, а на крају на планирани државни Рума – Шабац – Лозница, повезујући тако Војводину са западним и северозападним делом Србије, односно веома важне административне и регионалне центре као што су: Нови Сад, Рума, Шабац и Лозница, а посредно и Србију са Босном и Херцеговином, Хрватском и Румунијом.