Прочитај ми чланак

Сахраниће нас: Вучић за 2 сата најавио задужење Србије од 17,8 милијарди евра

0

Вучић је дуже од два сата најављивао нова задужења земље од укупно 17,8 милијарди евра, што је за 2,5 милијарде евра више него што су Србију задужили сви његови претходници заједно, од Карађорђевића и Обреновића, преко Тита и Милошевића, до Коштунице и Тадића, изјавио је Душан Никезић, потпредседник Странке слободе и правде.

Никезић је рекао како су Вучић и Српска напредна странка за 11 година власти већ задужили земљу за 21 милијарду евра и додао да „нису ни динар уштедели или зарадили, па ће се буквално сваки најављени пројекат финансирати из новог задужења“.

„Тако смо се у последња четири месеца задужили 110 милијарди динара издавањем EXPO обвезница са каматом од 7 одсто, а већ је предвиђено да се за Национални стадион задужимо 550 милиона евра, за Центар за специјализоване изложбе EXPO 2027 још 450 милиона евра, за БИО4 кампус 265 милиона евра, за клиничке центре и Тиршову 2 још 210 милина евра… У Кини су недавно уговорили задуживање од 4 милијарде евра за брзу саобраћајницу Сомбор – Кикинда и аутопут Београд – Зрењанин – Нови Сад“, навео је Никезић у писаној изјави реагујући на вечерашње обраћање Вучића.

„И тако за сваки појединачни пројекат, јер Србија за њих данас нема пара. И зато ћемо до 2027. заиста имати ‘скок’, али не развојни, већ скок јавног дуга на више од 60 милијарди евра, чиме ће ова неодговорна власт земљу довести до банкрота и дужничког ропства“, додао је он.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић раније вечерас у Палати Србија представио је план „Србија 2027“.