Прочитај ми чланак

Вучић без блама: Нисмо далеко од тога да се Срби са КиМ пакују на тракторе!

0

Председник Србије Александар Вучић је истакао да ће премијер Косова Аљбин Курти наставити са прогоном и малтретирањем Срба и да нисмо далеко од ситуације у којој ће се Срби са Косова паковати на камионе и тракторе.

Гостујући у емисији Ћирилца на телевизији Хепи Вучић је прецизирао да ће због последњих догађаја на Косову Србија трпети последице наредних неколико месеци.

Говорећи о позивима америчких званичника да Србија смањи број припадника војске на административној линији Вучић је истакао да је Ентони Блинкен, државни секретар САД пристојан човек и да му је деловао искрено узбуђено када су разговарали.

– Они су били забринути јер смо довели нека софистицирања наоружања. Ми пробали да их разуверимо, јер нам није потребна тензија, казао је Вучић.

Он је поново истакао да је на административној линији било око осам хиљада припадника војске, те да је пре годину дана било њих око 14 хиљада.

Вучић је поновио да су догађаји из села Бањска последица притиска који на припаднике српске заједнице врши режим Аљбина Куртија, истичући да је откако је дошао на власт Косово напустило 11 одсто Срба.

Он је истакао да је косовски полицајац погинуо од експлозивне направе која је била постављена на барикаде. Он је истакао да извештаји КФОР-а показују да су и раније на барикадама биле постављене експлозивне направе, са циљем да се онемогући уклањање барикада тешким машинама.

Буде ли међународна заједница дозволила наставак терора, а Аљбин Курти ће наставити малтретирање и прогон Срба, људи ће почети да се пакују и напуштају Косово, упозорио је Вучић.

Нисмо далеко од тога, додао је он и поручио да су „наше службе“ реконструисале догађаје од 24. септембра у селу Бањска.

Косовски полицајци су добили налог да уконе барикаду, један је погинуо од експлозива, други је рањен и тако је почело, навео је Вучић и нагласио да ће „Србија инсистирати“ на одговорности оних који су убили тројицу Срба, али и оних који су криви за убиство албанског полицајца.

Вучић је поновио идеју да се повећа присуство Кфора на северу, додајући да је то предлог и албанског премијера Едија Раме.

Он је прецизирао да Срби не виде неријатеља у Кфору, већ у Куртију.

Борићу се да не буде санкција за Србију, говорићу истину о овим догађајина, нема шта да кријем. Мени је смешно кад кажу да ја стојим иза тога, рекао је Вучић о предстојећем сусретима с представницима међународне заједнице.