Прочитај ми чланак

Вучић: Американци су ме дочекали као Тита (ВИДЕО)

0

Покушавајући да прикрије спољнополитички фијаско и понижење које је доживео у Вашингтону, приликом потписивања споразума о економској нормализацији са Косовом, Александар Вучић је изговорио неистину због које се смеје читава бивша Југославија.

Знате онај виц о томе како се црногорски врабац јавља на телефон? – Ало, о’ђе соко. Е, управо тако се Александар Вучић (врабац) представља домаћој јавности. Схватајући своју марионетску улогу, безначајност у светској политици, Вучић пред домаћом јавношћу има неодољиву потребу да себе упоређује са Јосипом Брозом Титом (соко) и његовом епохом, када је СФРЈ била важан чинилац међународних односа и била цењени партнер великим силама.

Ипак, сва медијска машинерија Александра Вучића не може да прикрије историјске истине, које су јасне и непобитне.

Јосип Броз Тито је у званичним посетама САД био три пута, и дочекан је са највишим државним и војним почастима од стране председника Џона Кенедија, 1963. године, Ричарда Никсона, 1971. године и Џими Картера, 1978. године.

Тито и Кенеди

Приликом овог састанка, Тито је у Белој кући запалио цигару, наочиглед изненађеног Никсона и његове свите. Узрок неверице Никсона је чињеница да је Броз запалио кубанску цигару коју му је послао Фидел Кастро лично, и то у време екстремно напетих односа Вашингтона и Хаване.

Приликом сусрета са Титом, Картер је изјавио да је „Јосип Броз великан 20. века“.

А ово су посете Александра Вучића Вашингтону. Сматрамо да слике говоре више од сваке речи.

Вучић у Белој кући, 2015. године

Александар Вучић се састао у Белој кући са саветницом председника САД за националну безбедност Сузан Рајс.

Вучић у Белој кући, 2020. године