Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: 20. октобра представљамо мигове и „крем де ла крем“ Војске Србије

0

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће 20. октобра у Батајници, поводом Дана ослобођења Београда у Другом светском рату, бити приказано девет или десет Мигова 29 што, према његовим речима, Србија није имала још од 1990. године.

– Приказаћемо девет или десет Мигова 29. То нисмо имали од 1990. године. Дакле, у последњих 30 година то нисмо имали да покажемо, а сада ћемо да покажемо рекао је Вучић новинарима после учешћа у панел дискусији на крају Београдског безбедносног форума.

По званичној монографији 204. ловачког пука Војске Југославије, Ратно ваздухопловство СРЈ ушло је у рат против НАТО 1999. године са 16 авиона Миг-29.

„Крем де ла крем“ Војске Србије

Вучић је рекао да ће 20. октобра на свечаности у Батајници бити приказана и опрема за 1.500 припадника Специјалне бригаде који треба да буду „крем де ла крем“ Војске Србије, који у случају потребе треба да приме први удар непријатеља и да зато треба да буду савремено опремљени.

Он је рекао да још нису стигле пушке из Белгије, јер ће доћи у марту, али да ће бити приказана два хеликоптера Ми-17 из Русије и да ће бити приказани планови за набавку девет хеликоптера Х-145М из Ербаса.

Вучић је рекао да Србија озбиљно обнавља своје војне капацитете, а да ће, након најављеног повећања плата, војни позив бити још примамљивији за младе генерације.

Он је одбацио тврдње да ће припадницима војске на тај начин бити враћене плате, јер је то већ урађено, и навео да ће сада плате бити веће него пре првобитног смањења.

По његовим речима, Србија жели да обнавља своје војне капацитете ради своје безбедности, а не да би некога угрожавала.