Прочитај ми чланак

Врховни командант – Хил летео хеликоптером Војске Србије да провери повлачење!?!

0

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил борави данас у посети Рашки и Новом Пазару, незванично сазнаје агенција Бета из више извора.

Према непотврђеним информацијама, Хил је у Нови Пазар стигао хеликоптером Војске Србије који је слетео у касарну „Рифат Бурџевић Тршо“.

Пре тога, летелица се спустила и у касарну „Стефан Немања“ у Рашки.

Са њим је, незванично, био и министар одбране Милош Вучевић.

Представници локалних институција Новог Пазара рекли су агенцији Бета да они о посети Хила нису обавештени.

Из Министарства одбране ту информацију нису могли да потврде агенцији Бета.

Амерички званичници у претходним данима тражили су да се смањи број јединица Војске Србије у Копненој зони безбедности према административној линији са Косовом, који је био повећан након оружаног сукоба у селу Бањска.

Сједињене Америчке Државе званично саопштиле да надгледају померање српске војске ка административној линији са Косовом. Из Беле куће су позвали Београд да престане са том операцијом, као и да активно учествује у истрази о нападу код Бањске, где је 24. септембра убијен припадник полиције Косова, рекао је новинарима у Белој кући Џон Кирби, саветник за националну безбедност.

Убрзо је реаговао председник Србије Александар Вучић који је прихватио захтев САД. Он поручио је да нема намеру да нареди војсци да пређе административне прелазе са Косовом и Метохијом, додавши да ће повући српске снаге из тог подручја јер би, како је навео, ескалација сукоба била контрапродуктивна када је реч о жељи Србије да постане чланица Европске уније.

„Зашто би ово било од користи за Београд? Која би била идеја? Да уништимо своју позицију коју смо градили годину дана? Уништити то за један дан? Србија не жели рат“, навео је Вучић у изјави за Фајненшел тајмс.

Он је додао да су упозорења Вашингтона несразмерна јер се број припадника српских снага на терену смањује.

„Прошле године смо имали 14.000 људи у близини административне линије, данас имамо 7.500 и то ц́емо смањити на 4.000“, навео је Вучић.

„Он реагује само на притисак САД

Председник Одбора за спољне послове немачког Бундестага и члан комитета Социјалдемократске партије Немачке (СДП) Михаел Рот написао је на друштвеној мрежи ИКС да је председник Србије Александар Вучић, одлуком да повуче војску која се налазила у близини административног прелаза са КиМ, показао да реагује искључиво на притисак Сједињених Америчких Држава и да својим понашањем понижава Европску унију.

„Председник Србије искључиво одговара на притиске САД и игра се са ЕУ. Још једна ниска тачка за спољнополитички положај ЕУ и срамота за Србију која тврди да жели да постане чланица. Европа месечари“, написао је Рот.