Прочитај ми чланак

Воја напао Вучића, па поручио: Не избегавај одговор, мали Шенген је издаја (ВИДЕО)

0

„У уторак сам поставио у Скупштини Србије, председнику Србије Александру Вучићу, питање о наговештеном стварању „малог Шенгена”, који је већ, иако га није ратификовала Народна Скупштина, укључује Србију, Северну Македонију и Албанију, на које, суштински српски председник није одговорио. Конкретно сам тражио да ми одговори на то шта то може конкретно Србији да донесе „мали Шенген”, а није обухваћено ЦЕФТА споразумом”, рекао је у среду 14.11. на конференцији за штампу лидер радикала, др Војислав Шешељ, додајући да му није јасно зашто Србија није остала доследна у инсистирању да се спроводи досадашњи ЦЕФТА споразум и да се уквиру њега настави давања олакшица, у трговинској размени између држава чланица, да би се подстиакла на тај начин њихова економска и политичка сарадња.

„Па, сам „мали Шенген”, је увредљив за Србију и српски народ, а вероватно је увредљив и за Албанце и Македнце. Такође, ту је и питање статуса чланица. Статус чланица ЦЕФТА споразума је сасвим јасно дефинисан: постоје државе, које су равноправне чланице, а територија Косова и Метохије је представљена са фуснотом у којој се каже да је тај простор под контролом УМНИК-а за коју важи Резолуција СБ 1244, гарантујући тиме Србији да не може доћи формално-правног прејудицирања статуса Космета. А, када је у питању „мали Шенгеј”, постоји опасност да се томе прикључи, као независни члан, Косово, а да Србија не буде у могућности да то спречи, односно што би имплицитно значило признавање независности Космета”, упозорио је први човек СРС.

На крају је председник Срске радикалне странке још и додао да ће се његова странка свим средствима, у оквиру рада и функционисања државних органа борити да Србија не прихвати „мали Шенген”, односно, ако у оквиру њега буде, као независна држава укључен и Космет, буде потребно, протествовати и на улици.

КРУШИК

На споменутој конфернцији за новинаре др Војислав Шешељ се осврнуо и на случај незаконитог трговања оружјем у вези афере „Крушик”.

Он је је изјавио и да је потребно да се пружи објективан и истинит одговор на питање да ли је војна фабрика Крушик из Ваљева продавала било којој приватној фирми своје производе испод цене производње или испод цене по којој га продаје Југоимпорт СДПР-у.

„То је суштинско питање и ми још немамо одговор на њега”, рекао је Шешељ и оценио да СДПР, као јавно предузеће, мора имати предност приликом трговине наоружањем.

Подсетимо, Шешељ је изјавио да је скандалозно понашање режима поводом афере у Крушику, откривања нелегалног пословања те фирме и хапшења Александра Обрадовића као човека који је алармирао јавност.

Шешељ је оценио да је суштина проблема то да је Крушик склапао неповољне уговоре са приватном фирмом, као и то да у тој фрими постоји сукоб интереса јер је отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановић „у најмању руку запослен у тој фирми.”