Прочитај ми чланак

Власт поклања земљу странцима: Кинеској фирми додељено земљиште БЕЗ НАКНАДЕ!

0

Компанији Шињу Аутомотив Лајтенинг системс (Xingyu Automotive Lighting Systems) у Нишу додељено је земљиште без накнаде за изградњу производног објекта од 29.820 метара квадратних за производњу аутомобилске расвете.

Комисија за контролу државне помоћи у одлуци је потврдила да је помоћ усклађена са правилима. У одлуци се наводи да укупна тржишна вредност земљишта, према процени Министарства финансија, износи 29 милиона динара (247,7 хиљада евра).

Површина додељеног земљишта, које се простире на више катастарских парцела у нишкој општини Бубањ, је нешто више од 60 ари, пише Нова економија.

Нацртом уговора предвиђено је укупно улагање у износу од 60 милиона евра и запошљавање 1.000 новозапослених на неодређено време у року од пет година од дана потписивања уговора.

Улагање подразумева и набавку и опремање земљишта (7.598.000 евра), изградњу објекта (32.730.000 евра) и куповину нове опреме (19.672.000 евра).

Фирма ће се обавезати и да не може да прода нити да да на коришћење парцеле, које су предмет уговора трећем лицу пре истека рока од пет година од дана завршетка Пројекта улагања.

У инвестиционом пројекту који је достављен Комисији се наводи да подстицајни ефекат доделе државне помоћи произилази из чињенице да ће та средства утицати да се убрза отпочињање изградње.

Тиме ће се смањити ризик повезан са изградњом, убрзаће се набавка опреме односно опрема ће бити купљена унапред како би се одмах по завршетку изградње фабрике доставила директно фабрици, као и да ће се убрзати запошљавање и обука нових запослених.

У достављеном допису наводи се да је корисник покренуо пројекат рачунајући на земљиште у државној својини и да реализација пројекта свакако не би била могућа у супротном.

У јуну 2020. године са Министарством привреде ова компанија је закључила Уговор о додели средстава подстицаја за реализацију пројекта. Тако је укупан планирани износ државне помоћи за ову фирму 16,6 милиона евра – обухвата тржишну вредност земљишта које се додељује без накнаде (247.764,29 евра) и субвенције коју је доделило Министарство привреде (16,4 милиона евра).