Прочитај ми чланак

ВЛАДИКА ТЕОДОСИЈЕ: Свето КиМ и Срби се не могу делити на „северне“ и „јужне“…

0

Епископ рашко-призренски Теодосије је након службе у храму Св. Великомученика Димитрија у Косовској Митровици, служио „Молебан за Косово и Метохију“.

Након молебана, владика је окупљеним верницима указао да је данашња молитва за спасење нашег народа, како би се утврдила жива Црква на овој светој мученичкој и светолазаревској земљи.

Владика је подсетио да је Црква заједно са својим народом кроз историју много пута страдала, али да смо се подизали, обнављали себе, своје светиње и куће, остајући увек верни наслеђу Светих Немањића, које смо како каже, дужни да чувамо као очи у глави.

„Нису то само грађевине, већ је то светонемањићки и светолазаревски етос, дубоко заснован на бесмртним речима Светог кнеза Лазара – да је земаљско за малена царство, а небеско увек и довека.“

Указује и да нас само вера може ујединити.

„Србин се може мерити само вером у Христа, храброшћу којом брани све своје и чојством који од себе брани другога.“

Епископ Теодосије указује на то да и у данашње време пролазимо кроз тешке и неизвесне дане, али је сигуран да је наш народ храбар и да се ни сада неће дати поколебати и поделити.

„Никада нећемо заборавити храброст Митровчана и свих Срба са севера Косова, који су се у најтежим данима 1999. године одржали, храбро стојећи на бранику својих домова. Ви сте тада саучествовали са свима нама који смо остали као свој на своме, дајући нам помоћ и потпору“, каже Теодосије, истовремено указујући на то да ни север Косова не би био оно што јесте, да нема своју “органску” везу са осталим српским срединама јужно од Ибра.

„Док год звоне звона у Пећкој Патријаршији, у Дечанима, Грачаници, Љевишкој…, док год наши богословци поју у Призренској богословији и наши свештеници служе у свим храмовима, и ви сте снажнији и постојанији“, каже владика.

Владика се осврнуо и на недавне спекулације о подели Косова.

„Са болом слушам од неких да се Срби наводно деле на оне „северне“ и оне „јужне“. Не можемо се поделити, и не може се делити једно свето КиМ. Не може нико издвојити КиМ из наше Србије, јер су управо овде наши и државни и духовни темељи. Управо овде смо са Светим Немањићима и посебно Светим кнезом Лазаром мученичким, крвљу потписали завет са Богом – да будемо и останемо Његови и душом и срцем, и у благостању и у невољи истрајни и одважни у опасностима“, напомиње Теодосије.

Владика поручује да “треба да будемо истрајни и да бранимо наше право да живимо на овим просторима као свој на своме” не одричући се тог права.

„Не дајмо да нас поделе идеологије овога света, пролазне речи и обећања, које пролазе као звоно које јечи. Останимо чврсто решени да не напуштамо наш родни крај, да не продајемо наше куће и имања, за које су крв и зној пролили наши преци, који су опстајали у много тежим условима, него што су ови у којима ми данас живимо. Том истрајношћу сваки од нас даће свој допринос свима осталима и охрабриће другога поред себе. Братску солидарност никада да не изгубимо, јер невоља ближњег и нас ће сустићи, уколико брату окренемо леђа, и уколико подстакнути себичним интересом грабимо само за себе“, поручује Теодосије.

Теодосије је позвао свештенство, монаштво и вернике да у овим тешким данима, сви заједно молитвом и постом дају свој допринос очувању Цркве на простору Епархије рашко-призренске, уз поруку да треба што чешће да се окупљамо у храмовима.

“Нека нас све Господ помогне у предстојећим данима, када сви постимо и молимо се за мир на КиМ, за наш опстанак, за мудрост оних који носе тешко бреме политичке одговорности”, закључује Теодосије.