Прочитај ми чланак

Владика Теодосије: Косово и Метохија за Србе место завета и жртве

0

Косово и Метохија за Србе није само обична територија, географија, већ пре свега место завета и жртве, одакле се из наших светиња уздижемо пред царством небеским, поручио је у Бечу епископ рашко-призренски Теодосије.

Владика је, у беседи на Светосавској академији у организацији Српске православне општине Свети Сава у Бечу, подсетио на светосавски завет српског народа, истичући да су тај завет и предање Светом Сави омогућили српском народу да вековима преживи.

Foto: Printscreen/Youtube

„Суочени у прошлости са веома тешким условим живота, страдањем, прогоном, остали смо верни Богу, јер смо своју веру доживљавали као верност путу који нам је оставио Свети Сава. Светосавски пут је тај који нас води у вечно живот и учи нас да можемо опстати на месту страдања само уз пуно поверење у Бога, а никако сам у поверењу у себе и наше снаге“, нагласио је он.

Владика је подсетио на речи патријарха Павла да чинимо што до нас стоји, али да треба да знамо да на крају увек све бива како је божја воља.

Поручио је да треба да знамо и да чврсто верујемо да српски народ, као што је случај и са другим хришћанским народима, има своју мисију и улогу у овом свету.

„У светлу те вере и светосавља, будућим генерацијама треба да предамо чврсто уверење које је изрекао кнез Лазар — да је за малена земаљско царство, а небеско увек и довека. Таква вера и нада помогли су српском народу да опстане и остане на најсветијим просторима, обећаној земљи, освештаној молитвама и крвљу — Косову у Метохији“, рекао је епископ рашко-призренски.

Истакао је да српски народ данас живи на светом КиМ и вером одржава завет Светом Сави.

„Знамо да ће Бог да нађе излаз како да изађемо из најновијих невоља које нас сналазе и окружују. Не смемо никада да заборавимо да су древни Јевреји увек страдали када су се првенствено уздали у земаљске савезнике и служили лажним боговима. И наш народ је у прошлости пролазио кроз тешка искушења. Неретко смо се уздали у разне земаљске савезнике, и зато смо често доживљавали велика страдања и невоље“, указао је владика, пренео је портал „Косово онлајн“.

Косово и Метохија је, казао је владика, место завета, где су Срби крвљу и жртвама потврдили свој завет са Богом и у свакој генерацији га обнављали.

„КиМ је видљиви симбол тог завета, икона наше обећане земље, царства небеског. Свака наша црква је Косово и Метохија“, истакао је он.