Прочитај ми чланак

Владика Григорије: Чега се паметан стиди…

0

Председник Србије Александар Вучић, уживо из Јерусалима је, за телевизију "Пинк", говорио о односима наше земље и Црне Горе, а том приликом није могао а да не помене, наравно - Ђиласа. Међутим, он је ту поменуо и некадашњег саветника бившег председника Србије, Млађана Ђорђевића, којем је већ одавно доделио наш портал. Млађо, куме, брате, ево нас.

Руку на срце, није Вучић сам поменуо горе поменуте кумове, том приликом је имао суфлера, назовимо га новинара „Пинка“, који је поставио наручено питање – Млађан Ђорђевић каже да акција која се води против Амфилохија, заправо заједнички подухват Вас и Мила Ђукановића, јер Вам је Амфилохије трн у оку?

Онда је уследио одговор председника.

– Мени заиста митрополит Амфилохије није никакав трн у оку, али он (Млађан Ђорђевић, прим. аут.) је његов кум и то је та политика Двери и Ђиласа у којој су потпуно шизофрени и не знају шта да траже, ни шта да раде. Ја никада нисам на увредљив начин одговорио на тешке речи и увреде, јер се сва политика свела на то – „Издаћеш Косово, ниси га издао, али издаћеш Косово“. И то слушам већ осам година, а на Косову и Метохији добијам 90 одсто гласова, зато што ти људи добро разумеју ко разуме њих. Добро разумеју и ко брине о њима. Добро разумеју ко заступа њихове ставове и то је за мене највећа награда – рекао је председник Вучић.

Без намере да на било који начин противуречимо Александру Вучићу, јер је његова реч за Србе све и свја, подсетићемо на само један цитат мудрог владике Григорија, који је гостујући у „Утиску недеље“ рекао:

– Хвалити се у 21. веку резултатом од преко 90 одсто је најблаже речено глупост и срамота. Шта то значи да неко добије 97 одсто? Зар је то могуће? Како је то могуће? На који начин смо дошли до тог резултата? Увек се сетим једног разговора кад су се завршили неки локални избори, па се један хвали – „Ми смо у Љубињу добили…“, а овај му други каже – „Нисмо добили. Купили смо“. И ту је крај. Бити толико глуп па се хвалити да си добио на изборима у 21. веку 94, 95, 96 одсто, за то треба бити глуп – рекао је владика Григорије.


Није се ту зауставио председник Србије. Он је, даље у укључењу, посветио пар минута опозицији.

– Ја на политичке бесмислице као што сам слушао – „јој, договорио се са Милом Ђукановићем“. То је толико глупо, то је толико бесмислено да немам речи. Али то раде људи који су политички немоћни, који немају своју политику и којима када избаците те карте лажи и неистине из руку, остану без ичега, онда немају више шта да кажу. Онда их изненаде догађаји. Када их питате – „која је ваша политика по питању Косова?“ – Не знамо. „Која је ваша политика по питању Црне Горе?“ – Па нисмо баш сигурни да знамо. Један дан би слали тенкове, други дан би вас оптуживали зато што шаљете тенкове. Да шаљем тенкове нећу. Да разговарам хоћу и морам да разговарам. И договор је без обзира на то што се ни око чега око ових важних ствари, што се тиче српског питања у Црној Гори, нисмо усагласили, да наставимо да разговарамо – рекао је Вучић.

Када неко ради 20 сати дневно, осам година и сво то време разговара, а како се који разговор заврши, тако неко више не прича са њим, неко би се замислио – па, Боже, како ли тај човек и о чему разговара и да ли уопште уме да разговара? Опозиција у Србији би сасвим сигурно дала одричан одговор. Можда и многи грађани. Пребијени у Савамали. Породица погинулих официра у хеликоптеру. Деца Станике Глигоријевић. Породица узбуњивача Обрадовића… Још? Не, јасна је поента.

За крај, председниче – Која је Ваша политика по питању Косова? Председниче – Која је Ваша политика по питању Црне Горе? Или немате шта да кажете… Због оних карата…