Прочитај ми чланак

Влада Србије усвојила програм економских реформи за период 2021-2023.

0

У циљу припрема за учешће у процесу економског и фискалног надзора држава чланица Европске уније, Влада Србије је на седници у четвртак усвојила програм економских реформи за период од 2021. до 2023. године, као кандидат за пријем у чланство ЕУ.

Програмом је предвиђено да ће се приоритетне структурне реформе односити на тржишта енергије и транспорта, пољопривреду, индустрију и услуге, пословни амбијент и борбу против сиве економије, истраживање, развој и иновације и дигиталну трансформацију, реформе у области економских интеграција, образовање и вештине, запошљавање и тржиште рада, као и здравствену и социјалну заштиту, саопштено је из владе.

Фото: Н.С.

Влада је на данашњој седници усвојила и Предлог закона о потврђивању Споразума између Србије и Северне Македоније о сарадњи у области борбе против трговине људима.

На седници је усвојен и Предлог закона о потврђивању Споразума о статусу између Србије и Европске уније о акцијама које у нашој земљи спроводи Европска агенција за граничну и обалску стражу.

Усвајањем тог закона успоставиће се правни оквир који ће на свеобухватан начин уредити све аспекте координације потребне за спровођење акција Европске агенције за граничну и обалску стражу које се могу одвијати на нашој територији и представљаће основу за доношење оперативних докумената о заједничкој срадњи.

Чланови владе усвојили су и Предлог закона о потврђивању Споразума о просветној, културној и спортској сарадњи између Србије и Мексика, којим се ствара нови правни оквир за реализацију билатералне сарадње на савремен начин, с обзиром на то да је претходни уговор о културној размени са Мексиком потписан 1960. године.

На данашњој седници усвојена је и Уредба о утврђивању Програма за промоцију и популаризацију иновација и иновационог предузетништва за 2021. годину, за чију реализацију је обезбеђено 70 милиона динара.

Влада је одлучила и да издвоји 100 милиона динара за реализацију Програма подршке развоју и промоцији женског иновационог предузетништва за 2021. годину. Средства ће бити употребљена за промоцију женског иновационог предузетништва на националном и локалном нивоу, као и за директну подршку реализацији њихових предузетничких идеја и остваривања значајније улоге жена предузетница на тржишту рада, где ће се оне наћи као власници, оснивачи или деоничари привредних субјеката.