Прочитај ми чланак

ВЛАДА СРБИЈЕ УКИНУЛА контрамере према Хрватској

0
kamiondžija

Фото: Танјуг

Влада Србије вечерас је донела одлуку о стављању ван снаге контрамера предузетих према Хрватској након што је та држава блокирала границе ка Србији.

Одлука Владе Србије ступа на снагу одмах и од овог момента камиони и роба из Хрватске моћи ће по уобичајеној процедури да улазе у Србију.

Хрватска је данас у 17 сати одблокирала границу са Србијом и сва путничка и теретна возила пролазе без оптерећења.

Своју „санкцију“ због избегличке кризе, уведену у ноћи између недеље и понедељка за теретни саобраћај, а потом и пооштрену забрану уласка свих возила са српским регистрацијама, а привремено чак и грађана са српским пасошем променила је данас а претходиле су јој јасне поруке из ЕУ.

Премијер Србије Aлександар Вучић предложио је вечерас, на седници Владе, да се донесе одлука којом би се ставили ван снаге закључци којима су донете контрамере на блокаду граница од стране Хрватске.

Он је истакао да одлуку Хрватске да одустане од својих једностраних мера, које су донете против економских интереса Србије, не сматра великом победом Србије, победом наше владе, већ победом разума будућности.

Према његовим речима је ЕУ одиграла велику улогу у повлачењу одлуке хрватских власти.

„Ми смо се све време позивали на европске законе и показали су нама да владавина права није празна синтагма. Они су се држали поштовања уговора који је Србија потпистала и зато смо могли брзо да присуствујемо отварању граница“, оценио је Вучић.

Да се нисмо понашали одговорно, како је нагласио, не бисмо имали подршку других земаља, а као земља која није чланица добили смо подршку готово свих у савременом свету, док то није једна чланица Уније.

То, како је додао, показује колико је влада била у праву када је веровала у правно надметање са лошим политичким и изборним порукама.

Наша убедљивост и аргументација могла је да прође зато што људи из ЕУ желели да поштују законе и вредностио Уније, уверен је Вучић.

Вучић је поздравио одлуку хрватских власти, „без обзира каквим мотивима су се руководили и шта је стварни разлог доношења одлуке“.

„Ниједног секунда нисмо желели да донесемо било какве мере, већ само да одбранимо нашу земљу и заштитимо наше националне интересе. Поносан сам на грађане Србије који су разумели да је важно да се заштитимо“, поручио је он.

Према његовим речима политичка реакција од слања писама до разговора са свима, као и контрамере су донели резултат и од данас после подне грађани Србије могу без икакве дискриминације могу да путују преко Хрватске.

Такође од вечерас, када будемо донели одлуку, на свим граничним прелзима биће омогућен улаз камионима са хрватским таблицама, као и слободан улаз за сву хрватску робу уколико се налази у камионима трећих земаља.

Тиме, према речима премијера, показујемо да ниједног тренутка нисмо желели економске и сукобе.

Он је истакао да је жеља Србије да економски напредујемо, те је за нас вест јуче била када смо показали прве Мерцедесове аутобусе, произведене у Србији, који показују да можемо да идемо напред.

„Још много таквих фабрика ћемо подићи и људе запослити. За два дана отворићемо један од највећих инвестиционих пројеката, који ће запослити много људе, обновити посусталу грађевинску инцијативу у земљи. То су ствари на које треба да се оријентишемо“, навео је Вучић истакавши да је регионална стабилност за Србију од значаја.

Истовремено је замолио министре да ниједном речју не покажу славодобитност, да унизе оне који су погрешили доносећи овакве мере, да покушају да их третирамо као пријатеље и комшије.

„Aко они желе да воде камапњу против нас не треба да учествујемо у њиховим изборним кампањама, и треба да се посветимо раду и економском напретку земље“, истакао је Вучић.

Премијер је хрватским грађанима и привредницима поручио да су добродошли у Србију, те се извинио што смо морали на дан и по да зауставимо улаз њихове робе.

„Са Хрватском желимо најбоље односе и даћемо све од себе да такве односе у будућности изградимо“, подвукао је он.

Од сутра, како је нагласио, више се не бавимо овим питањем, и поручио министрима да граде најбоље односе са Хрватском и другим комшијама.

„Чувајући наше комшије чувамо свој дигнитет и понос, и штитимо право на помоћ и подршку других“, казао је он.

Извор: Вечерње новости, Танјуг