Прочитај ми чланак

Влада одлучила: Телеком остаје у рукама Србије

0

telekom

Влада Србије одлучила је да неће продати Телеком Србије. Вучић: Најбољем понуђачу једина замерка – ниска цена.

„Иако смо добили добру понуду, схватили смо да она није довољно добра да идемо у приватизацију Телекома Србије“, рекао је премијер Србије Александар Вучић на конференцији за медије.

Према његовим речима, за преузимање 58 одсто Телекома је стигло 6 обавезујућих понуда од чега је се издвојила понуда Телекома Аустрија и додао да је та понуда боља него она из 2011. године.

Вучић је рекао да је Влада донела одлуку једногласно и на предлог Комисије за приватизацију српске телекомунакционе компаније.

Како је рекао, Влада Србије је очекивала цену која је била договорена и са представницима синдиката.

„Нисмо се слагали око приватизације Телекома, ми смо били за то, а синикдати не“.

Вучић је рекао и да најбољем понуђачу није имало шта да се замери осим недовољни високе цене коју су понудили.

Приватизациони саветник за Телеком је француска компанија Лазард, а тендер за прикупљање понуда за куповину већинског капитала те компаније објављен је јула ове године. Највећи акционар Телекома је држава Србија са 58,11 одсто акције, 20 одсто акција је у власништву компаније, док 14,95 одсто поседују грађани, а 6,94 запослени и бивши запослени Телекома.

Пре четири године процена је била да Телеком вреди 2,2 милијарде евра и тадашња влада је за пакет од 51 одсто акција те компаније тражила минимум 1,4 милијарде евра, а једини понуђач Телеком Аустрије понудио је 1,1 милијарду евра

 

Б92