Прочитај ми чланак

Влада Црне Горе се хвали сарадњом са Русијом иако јој је увела санкције

0

koprivica

Да се дволичност режима у Црној Гори преноси на званичну политику Владе, то и није новост, али је фрапантан податак да се Влада сад још и хвали сарадњом с Руском Федерацијом, којој је грубо и нехумано увела санкције, поручује функционер Демократске народне партије ДНП Драган Копривица.

Копривица сматра да их Црна Гора није морала уводити, јер се, за разлику од Црне Горе, Србија није понијела послушнички, него је принципијелно одбила тај гнусни чин и сачувала достојанство озбиљне и принципијелне државе.

„У информацијии о сарадњи с најважниијим државама свијета Влада Црне Горе не само што је прећутала свој потез додворавања Западу на штету Русије, него је истакла и опредјељење Црне Горе да одржава добре и пријатељске односе с том земљом у свим значајним сферама кроз политички дијалог. Некоме увести санкције и притом гајити реални оптимизам око наставка сарадње, то може једино захваљујући Влади Црне Горе и начину размишљања у њој.

Можда се неко из кабинета и спрема за Москву, да саопшти да није спорно да јој је Црна Гора увела санкције. Али да је осим те ситнице све друго идеално, и да зато Влада охрабрује Русију да још више, и то једнострано, подржава Црну Гору по систему: ми вама санкције, а ви нама сваку врсту помоћи“, наводи Копривица.

Како додаје, такви двоструки аршини Владе и премијера представљају еклатантан примјер калкулантских поступака, уз провидну и лицемјерну жељу да се без гриже савјести мирно сједи на двијема столицама.

„Да се вјековном пријатељу грубо окрену леђа кад не треба, и од истог тог пријатеља и даље траже услуге, разумијевање и тапшање по рамену. У информацији Владе апострофиран је значај туризма, гдје је управо руско тржиште и даље од највећег значаја за привреду Црне Горе. Дакле, ни америчко, ни западноевропско, него руско.

Влада тиме очигледно позива и руске туристе да, у знак признања Црној Гори за наметнуте санкције, крену овамо у још већем броју. Да им то, што се званична Црна Гора директно сврстала против Русије у свјетским оквирима, буде и додатни стимуланс. Ако је и од Владе Црне Горе, оваква замјена теза, и гурање међународног проблема под тепих, крајње је провидно и неозбиљно. Ово тим прије што је руски премијер Дмитриј Медведев најавио круг могућих нових санкција у сфери економије за један број земаља, па се немојмо зачудити ако се међу њима нађе и Црна Гора“, наводи Копривица.

Зато ДНП позива Владу да укине санкције Русији, и тиме прекине своју отужну сервилност према САД-у.

„Посебно зато што те санкције могу донијети највише штете управо нашим грађанима, све због једног круга хазардера из Владе, који се коцкају са миром и просперитетом ове земље“, закључује Копривица.

(Аналитика)