Прочитај ми чланак

(ВИДЕО) Нови протест у Београду уз повике: „Вучићу одлази“, „Оставке па робија“

0

Протест "Србија против насиља", 16. по реду, одржан је и ове суботе у центру Београда, у фокусу су били просвета и почетак нове школске године уз сећање на масакр у ОШ "Владислав Рибника" у мају, који је покренуо протесте.

Протест је почео у 19 часова испред Народне скупштине, где је био саобраћај. Одатле се, после уводног обраћања новинара и спортског коментатора Смиљана Бањца, кренуло у протестну шетњу.

Ишло се Булеваром краља Александра до Правног факултета, па Београдском улицом до Славије. Одатле је колона ишла до Министарства просвете, где су одржани говори професора из Велике Плане, наставника из Крагујевца и глумице Цеце Бојковић.

Наставник који је спречио трагедију у средњој школи: Дошли смо до краја

Славољуб Стојадиновић, професор физичког образовања и херој који је 22. новембра 2019. године разоружао Горана Тодоровића који је неколико минута као таоце држао његово одељење Економско-угоститељске школе у Великој Плани, обратио се окупљенима на протесту.

„Двадесет година радим у струци са децом и не памтим да је било лошије и да смо у лошијем материјалном и сваком другом положају и ја и моје колеге. Просвета никада није била интересантна, никада није било ту пара, сви су се грабили за управне одборе, политику.. Остали смо само ми који то волимо то да радимо и како се коме укаже прилика одлази из просвете. И видећете кроз пар година неће више имати ко да васпитава нашу децу, дошли смо до краја, до муља“, навео је Стојадиновић.

Потом се ишло улицом кнеза Милоша, да би код „Лондона“ скренули у Улицу краља Милана до Председништва, где се орило „Вучићу одлази“ и „Оставке па робија“.

Да подсетимо, на списку захтева грађана који протестују јесу смена министра полиције Бранислава Гашића, шефа БИА Александра Вулина, смене чланова Савета РЕМ-а, одузимање фреквенција телевизијама које „промовишу мржњу и насиље“ (Пинк и Хепи), смена руководства РТС, али и гашења таблоидних медија који „објављују лажне вести, шире говор мржње и насиља и континуирано крше новинарски кодекс“.