Прочитај ми чланак

Весна Пешић и Ђорђе Вукадиновић: О Космету и косовском блоку

0

Постоји ли озбиљан политички блок који се противи садашњој политици Владе Србије према Космету која, по мишљењу једних води реалну политику ослобођену косовског мита, а по мишљењу других води издајничком исходу-предаји Космета.

Да ли по питању Космета постоји унутар владајућег блока озбиљне напуклине? Ко чини “косовски блок” на чијем је челу лидер мале парламентарне странке Војислава Коштунице? И да ли су довољно моћни да сруше премијера због политике према Космету?

“Убрзавање, мирење са косовском независношћу, предајом или капитулацијом по питању Косова и Метохије”, тако садашњу политику Владе премијера Ивице Дачића према Космету види политички аналитичар из круга окупљеног око десничарског часописа Нова српска политичка мисао Ђорђе Вукадиновић.

Социолог Весна Пешић, некад блиска Чединим либералима, а сада позната по ставу да су Србији биле неопходне промене и да нову власт треба подржати, каже да Влада води реалну политику.

“Наравно да је Дачић много допринео да косметско питање поставимо као реалан проблем. Не као заветне мисли и митологију од које ћемо вечно да живимо и којој ћемо вечно да се клањамо и да одумремо у сиромаштву и беди, него да се поставимо као модерни, реални људи. Да створимо једну пристојну државу у којој можемо да се развијамо, уместо што трошимо огромну енергију на нешто што никада нисмо ни желели. Овде нико не жели да живи са два милиона Албанаца”, каже Весна Пешић која ће, по свој прилици, још једном узбуркати јавност у Србији, овога пута тврдећи да иза покушаја компромитовања премијера Дачића у вези са случајем мафијашког клана Шарић, стоје противници владине политике према Космету.

„То су класичне намештаљке за које ми већ имамо искуства да када ти мрачни кругови некога означе да је издајник и да је претерао са Косметом, а на РТС-у Војислав Коштуница је рекао да је Дачић потписао своју смртну пресуду када је поменуо косовску столицу у УН.

И онда су кренули са тим интригарењем са Шарићем. Криминалац, мафијаш, све у познатом стилу. Тресу целу државу и отварају некакву истрагу над премијером. Па, где то има?”, каже Пешићева.

Без обзира шта је мотив за оптужбе на рачун премијера Дачића о коме јавност неуспело нагађа данима, остаје питање којим се ми бавимо. Колико су јаки противници дијалога са Приштином и шта се догодило у том смислу на сцени Србије?

После избора дошло је до политичког прегруписавања када је реч о политици према Космету. Косовски блок су пре избора чинили, уз Коштуничин ДСС и Радикале, и СПС и Напредњаци, анализира Ђорђе Вукадиновић постизборне поремећаје на политичкој сцени Србије.

“Након формирања ове Владе, постало је јасно да је разбијен тај косовски блок, Радикали су остали испод цензуса а ДСС је прилично усамљен и маргинализован у Парламенту. СНС и СПС су ушли у Владу и показују ту неку врсту прагматизма или реализма или опортунизма, зависи како на то ко гледа, у коме надмашују чак и демократе, чак и Бориса Тадића”, сматра Вукадиновић.

Весна Пешић каже да Војислав Коштуница, иако лидер мале парламентарне странке, своју моћ црпи из утицајних националних институција и десничарских група.

“А ко држи Српску православну цркву, ко држи све ове десничарске групе, ко је стварао Образ, Двери, ко? Мој је утисак да црквене и ове десничарске снаге врше притисак на целу Владу да измени политику према Косову“, оцењује Пешићева.

Вукадиновић каже да маргинализовање косовског блока на политичкој сцени, у Парламенту, не значи да он нема подршку у важним националним институцијама, каква је СПЦ и донекле САНУ.

“Погрешно би било закључити, на основу погледа на медијску и парламентарну сцену, како сада ту нема никаквог отпора. У бирачком телу, код обичних грађана се тај однос није превише променио. Још увек готово 80 одсто грађана сматра да се не сме трампити Косово за улазак у ЕУ, а поготово не за добијање статуса кандидата и добијања датума за почетак преговора”, тврди Ђорђе Вукадиновић, супротстављајући се онима који сматрају да садашња власт има већинску подршку за своју политику.

Весна Пешић, међутим, другачије види расположење бирача:

“Кад год питају грађане који су најважнији проблеми, они ће рећи незапосленост, стандард живота, па плате, па корупција, па ће на шесто место да кажу Космет.”

А шта је са поделом у самој владајућој коалицији између председника и премијера, која је изашла на видело током парламентарне расправе о Платформи за Косово?

 Има разлике у акцентима, нијансама, можда могу и да ескалирају, каже Вукадиновић.

“За сада мислим да су ствари привремено легле“, сматра Вукадиновић.

Весна Пешић, међутим, каже да председник нема стварни утицај, да је прихватио своју протоколарну уставну функцију, да Влада заиста сада води политику, што јој по Уставу и припада.

Води ли Дачић Србију према признању Косова? Хоће ли решити косовско питање у свом мандату, како је наговестио долазећи на функцију премијера?

“Ако под решавањем Косова мислимо на независност, онда би могао уколико тај мандат буде довољно дуг. Како сада ствари стоје, тешко да ће мандат бити довољно дуг”, каже Вукадиновић.

Весна Пешић сматра да Влада води корак по корак ка нормализацији односа у корист косовских Срба, а што се тиче коначног решења, она оцењује да до тог питања још нисмо стигли.

(Радио Слободна Европа)