Прочитај ми чланак

ВЕСИЋУ, ОДГОВАРАЋЕШ! Градска власт крива за пожар и угрожавање здравља Београђана

0

Поводом ванредне ситуације са данашњим загађењем у Београду, реаговале је и опозиција, која је као одговорне за еколошку катастрофу означила градске власти.

Градски одбор Народне странке Београд захтева од градске власти и надлежних служби да јавност одмах обавесте како је избио пожар на депонији у Винчи, које су мере безбедности предузете да пожари не избијају на депонији, као и да ли је против одговорних покренут кривични и прекршајни поступак, изјавио је данас одборник Народне странке у Скупштини Београда Милош Павловић.

„Градска власт на челу са замеником градоначелника Београда Гораном Весићем је директно одговорна за угрожавање здравља свих грађана због канцерогених и отровних материја које се услед пожара шире по целом граду“, рекао је Павловић, и додао да се у целом Београду осетио смрад паљевине и видео дим од пожара у Винчи.

Павловић је истакао да надлежни нису реаговали на време и на одговарајући начин, па је пожар трајао током целе ноћи и наставио се и данас.

„Београђанима је пожаром у Винчи нанета ненадокнадива штета за коју неко мора да одговара, јер се услед спаљивања пластичног отпада кроз ваздух шире канцерогена једињења, попут диоксина и фурана, а Град Београд нема могућност да те материје детектује у ваздуху и измери њихову концетрацију“, додао је Павловић.

„Градска власт је лагала Београђане да се пожари више неће дешавати и да су предузете одговарајуће мере како би се штета од пожара свела на минимум. То је још једна у низу Весићевих лажи и неиспуњених обећања“, навео је Павловић.

Павловић је истакао да је Народна странка више пута указивала на проблем спалионице отпада у Винчи, и то не само на финансијски спорни део тог случаја, него и на еколошке последице, али да градска власт није учиниле ништа како више не би избијали пожари који наносе огромну штету здрављу људи.

„Запослени у спалионици у Винчи често покушавају да угасе пожаре тако што их затрпавају новим отпадом, што доводи до стварања још више отровних гасова које ветар даље носи ка Београду, а тиме се наноси и већа штета Београђанима“, закључио је Павловић.

Осам година власти без решеног једног јединог еколошког проблема, али уз кандидатуру за зелену престоницу Европе. Пошто у Европи нема Информера, Алоа, Курира, Телеграфа, Пинка да креирају лажну стварност кандидатура је наравно одбијена, истиче Игор Радошевић, председник Ресорног одбора за екологију и животну средину Странке слободе и правде.

Саопштење преносимо у целости:

Од јуче Београд може поново да се кандидује. Али за сиву престоницу Европе. По ко зна који пут гори депонија у Винчи. Пожар је направио густ дим, испустио отровне материје (диоксине и фуране) у ваздух. Национална еколошка асоцијација (НЕА) је објавила да концентрација суспендованих честица прелази 300 микрограма по метру кубном. Густ дим је прекрио град, смањена је видљивост, а непријатни мириси изазивају мучнину и здравствене проблеме код грађана.

Да ли је могуће да је до пожара дошло, јер је власт терала грађевинске фирме да одлажу отпад на бари Рева што се наплаћивало по камиону, а новац ишао у нечији џеп и из тог разлога није било довољно шута на Винчи како би се правилно одлагао комунални отпад и покривао сваки метар?

Доста нам је више медијских лажи како ова власт одлично води град, како се решавају еколошки проблеми, како је сада боље него пре 10 година. У ове лажи више ни гласачи СНС не верују, јер могу својим очима да виде и осете „тај бољитак“ док се гуше у диму и непријатним мирисима, удишући отрове који ће им скратити животни век.
Да имају мало морала, пошто за осам година нису ништа урадили да се проблем реши, формални градоначелник Зоран Радојичић, стварни градоначелник Горан Весић и директор Градске чистоће Марко Попадић, би поднели оставке. Пошто морала немају то неће урадити.

И ово што се дешава са депонијом показује да је наредних годину дана питање опстанка Србије. Ми смо у ситуацији да ће бити или срећан крај за грађане или за мафијашку власт. Зато морамо да их победимо и и омогућимо Београђанима да удишу здрав ваздух.