Прочитај ми чланак

Велики обрт на тржишту некретнина: Стан који је издаван за 600 евра сад иде за 300

0

Цене закупа станова у Београду напокон су пале, након великог скока који је потресао српско тржиште некретнина пре око годину дана, када је почео масован долазак руских држављана. Станови који су због велике потражње коштали 600 евра, сада могу да се изнајме и за 300. Агенти за некретнине очекују да ће након турбулентног периода кирије неко време стагнирати.

Агенти за некретнине Катарина Лазаревић и Милић Ђоковић сагласни су да се цене закупа сада крећу малтене на нивоу 2020. и 2021. године, године пре почетка специјалне операције у Украјини и током пандемије короне. Очекују да ће цене стагнирати на овом нивоу још неко време, посебно због тога што је потражња станова слаба.

Катарина Лазаревић каже да је понуда станова добра али да нема много закупаца.

А ствар је врло једноставна. Прво су порасле ренте и цене су отишле у „небеса“ јер је дошао велики број Руса спреман а плати те цене. Оно што се у међувремену десило је да су порасли и месечни трошкови за рачуне, а смањио се и број нових закупаца из иностранства. Дакле, више нема толико оних који су спремни да плате високе цене уз режије од 100 до 300 евра. И управо смањена потражња је и смањила цене ренте.

„Сада се они станови који су се изнајмљивали за 600 евра рентирају за 300, што је и била цена пре масовног доласка Руса“, каже Лазаревић.

Саговорница каже да је интересовање за закуп кућа и локала такође слабо, и да је понуда велика.

Према њеним речима, гарсоњера у Београду може да се изнајми за најмање 300 евра. Оне луксузније, сличне квадратуре, иду и до 500 евра.

Лазаревић не очекује ни да цене закупа станова расту у наредном периоду када се очекује долазак студената у Београд.

После астрономског раста цене рентирања, пре свега у великим градовима, студенти су да би уштедели почели чак и мале станове да изнајмљују са цимерима.

Како каже агент за некретнине Милић Ђоковић, пад цена закупа је очекиван, јер је било неодрживо да цене остану високе колико су биле претходне две године.

Како оцењује, Србија је била „проточни бојлер“ странцима, који су у међувремену отишли даље. Зато станодавци сада све теже могу да нађу закупце по ценама које су важиле до пре само неколико месеци.

Он поручује станодавцима да се „ману странаца“ и да се труде да задрже домаће закупце, који су одговорни и поуздани – пре него да узму више новца на кирији. Тврди да, иако су подигли цене кирија када су станове издавали странцима – махом Русима, станодавци су ипак по изалску станара морали да реновирају станове. Како оцењује, станодавцима се више исплати да задрже поуздане домаће закупце јер су на крају, након реновирање станова – финансијски на истом као да су одржавали раније цене поузданим домаћим закупцима.

Ђоковић је сагласан са колегиницом Катарином Лазаревић да ће цене закупа станова стагнирати још неко време, посебно имајући у виду да је потражња слаба.