Прочитај ми чланак

Велика летња пљачка народа – Брнабић и Весић тајкунима поклањају огромну земљу!

0

Посланици скупштине Србије наставили су данас седницу на којој разматрају 30 тачака дневног реда, међу којима су и измене Закона о планирању и изградњи, избор министра просвете и неколико нових кредита. Посланици на почетку седнице користе право да од надлежних затраже обавештења или објашњења. Посланица Зелено левог клуба Јелена Јеринић питала је министарку правде да ли је тачно да њено министарство припрема закон по којем ће јавни извршитељи имати право да на терену утврђују власништво чиме им се, како је рекла, "намешта још једна тезга и зарада на терет грађана".

Јеринић је навела неколико примера у којима је извршитељка Мирјана Димитријевић злоупотребила свој положај и против које постоје бројне пријаве, а њој се омогућава да и даље крши закон. Тужилаштво је питала да ли је послало захтеве САД да достави доказе о умешаности шефа БИА Александра Вулина у организовани криминал, када и коме тачно. Питала је и да ли је проверено шта је Вулин радио у Јовањици и да је сарађивао са кланом Вељком Беливука. Посланик Милија Милетић, изабран са листе Александар Вучић- Заједно можемо све, питао је о праву на социјалну помоћ за људе који имају више од 50 ари земље на селу па немају право на помоћ, док незапослени који живе у градовима и имају земљу у центру града, то право имају. „Да ли је исто 50 ари у Сврљигу и у Београду или Новом Саду?“ питао је Милетић и апеловао да се то промени. Посланица Двери Тамара Миленковић Керковић питала је када ће председник Србије Александар Вучић испунити обећање и затражити ванредну седницу СБ УН због тешке ситуације на Косову и Метохији. Министру Горану Весићу поставила је питање када ће јавност видети уговор са француским Вансијем због којег на беогрдском аеродрому има много проблема. Срђан Миливојевић из Демократске странке питао је премијерку када ће бити смењен директор БИА Александар Вулин, истакавши да такве оптужбе на рачун директора безбедносне службе „није било ни у Колумбији“.

Он је, уз гласно негодовање и добацивања посланика владајуће странке, читао изводе из исказа ухапшеног криминалца Вељка Беливука који је тврдио да се са Вулином и председником Извршног одбора Српске напредне странке Дарком Глишићем састајао у стану једне познате тв водитељке, а да са Вулином, како је рекао, „није хтео да сарађује јер је наркоман“. Миливојевић је поновио оптужбе на Вулинов рачун од куповине стана за који му је новац дала „тетка из Канаде“, до умешаности у аферу Јовањица. Посланица Заветника Драгана Миљанић питала је МУП шта је предузето да се спречи даљи пораст насиља и грађани и имовина заштите од илегалних миграната. „Док спроводите кампању разоружања Србије и малтретирате ловце, мигранти се шетају са аутоматским наоружањем“, рекла је посланица Миљанић. Она је истакла да су јуче настављени разговори о нормализацији односа са Косовом, иако је председник Србије Александар Вучић рекао да их неће бити док не буду пуштени сви Срби из затвора. „Власт наставља разговоре о западном плану, а о томе није обавестила скупштину“, рекла је Миљанић Марина Липовац Танасковић из Народне странке питала је председника скупштине Владимира Орлића да ли зна када ће и каква бити следећа седница, да ли ће се радити и у августу, шта ће бити на дневном реду и шта ће бити по ком поступку, а ако не зна одговоре онда то како је рекла „значи да није способан да води скупштину“.

Липовац Танасковић питала је и о стратегији безбедности у саобраћају и зашто нема спремности да се научне институције укључе у израду новог закона, већ то увек ради полиција. Орлић је одговорио да ће се радити и следеће недеље због расправе о предложеним законима у појединостима и да је то речено на колегијуму. Посланик из групе Морамо Заједно Ђорђе Микетић истакао је да ће „лоповским законом о планирању и изградњи највише бити угрожен Београд јер се поклања земљиште тајкунима за још више бетона и грађевина“. Он је истакао да држава нема ни стратегију развоја ни стамбену стратегију, јер, како је навео, „власт не зна шта значи постићи консензус“.
Ана Орег из клуба „Правац Европа“ указала је на потребу обележавања паса и рекла да кинолошки савез промовише нелегалне узгајивачнице, које доприносе броју паса луталица.

Зоран Стојановић из коалиције НАДА рекао је да надлежни на југу Србије не рагују када локални моћници злоупотребљавају свој положај, а навео је пример паркинг сервиса Врање.

„Немогуће је да сви знају, а тужилаштво не зна“, рекао је посланик.

Посланик ПУПС-а Стефан Кркобабић указао је на све већу разлику у пензијама после сваког процентуалног повећања. „Једини начин да се помогне онима са најнижим пензијама јесте увођење такозване 13. пензије , не из ПИО фонда већ из локалних буџета“, рекао је Кркобабић и питао владу да ли разматра такву могућност. Јасмин Хоџић из Социјалдемократске партије Србије питао је о проблемима у раду локалних служби катастра и да ли је проблем у кадровима или организацији, наводећи да грешке су честе, а предмети се решавају преспоро.

Посланица Јединствене Србије Загорка Алексић питала је када ће бити потписан споразум о слободној трговини са Египтом, најављен прошле године.

Владимир Ђукић из СПС истакао је да се сада много више новца издваја за лечење деце у иностранству него од 2008. до 2012. године и похвалио иницијативу председника Србије Вучића на чији је захтев одобрено лечење бројних пацијената са цистичном фиброзом плућа.

Осврнуо се и на НАТО бомбардовање београдске болнице „Драгиша Мишовић“ чији је рад данас похвалио и питао да ли се планира да се капацитети те болнице допуне неурологијом.

Александар Марковић из СНС-а рекао је да је јуче неколико медија објавило вести о сумњивом пословању Јунајтед групе и рекао да медији у тој медијској групи воде кампању против Александра Вучића, владе и СНС.

Посланик је читао шта таблоиди пишу о наводним малверзацијама, дуговањима од 7,13 милијарди евра, каматама од 272 милиона, губицима, лошем пословању, а подсетио је и да је истрагама био обухваћен и лидер ССП Драган Ђилас.

Питао је надлежне да ли имају додатна сазнања о пословању Јунајтед медије и да ли се оно одвија по закону.

Посланици ће до краја дана водити расправу о законима о планирању и изградњи, озакоњењу, о помоћи мајкама у висини од 10.000 динара, задужењима и предлогу да Славица Ђукић Дејановић буде изабрана за министарку просвете.