Прочитај ми чланак

ВАНРЕДНИ ИЗБОРИ: Све је у рукама Александра Вучића

0
djordje-vukovic-cesid-beta-nenad-petrovic-jpg_660x330
 
Нови Сад  – Расписивање ванредних парламентарних избора у Србији искључиво је у рукама заменика председника Влада Србије Александар Вучића и само је питање мотивације да ли ће они након убедљиве победе Српска напредне странке на недељним локалним изборима и бити расписани, изјавио је вечарас за РТВ пограмски директор ЦЕСИД-а Ђорђе Вуковић.

Гостујући у емисији „Један на један“ Вуковић је рекао да би СНС након парламентарних избора, уколико се не буду промениле тренутне политичке оконости, могла сама или уз једног мањег партнера да формира владу. „Међутим, да би се распиали избори потребно је најпре распустити скупштину, а за то треба да постоји мотив. За градјане и јавно мњење то не може бити резултат на Вождовцу, већ афера или неслагање око неког кључног приоритета“, рекао је Вуковић.

Према његовом мишљењу, очигледно је порасла мотивација код гласача и сада треба наћи повод за изборе, а то би могла бити реална или измишљена афера како би лидери странака рекли да не могу више заједно и да су избори једино решење.

„Ми све време као да живимо у предизборној кампањи и као да имамо ванредне изборе. Добра стартна позиција је свакако победа на локалу због чега. Сви ти избори мало су измењена слика реалности коју имамо. Код нас испада да ће све проблеме, па и у локалу, решавати лидери странака, а бирачи у исто време не знају ниједног одборника за кога гласају“, рекао је Вуковић и оценио да је таква ситуација ужасна.

Вуковић сматра да успех СНС на локалним изборима на Вождовцу, у Костолцу и у Оџацима, показује већ дуже присутне трендове, али да победа у те три општине неће бити кључни мотив да се напредњаци одлуче за ванредне парламентарне изборе. „Највећи губитници тих избора свакако би били социјалисти јер неће бити више у позицији да кандидују премијера, па чак и да уђу у владајућу коалицију. Због тога једино њима избори не одговрају“, рекао је програмски директор ЦЕСИД-а.

Према његовим речима, евидентно је да СНС окупља велик број неодлучних, па чак и гласача других странака, а анализа је показала и да 10 одсто бирача ДС сада гласа за СНС. „Један од разлога за то је пад популарности ДС. Решења за њих тренутно нема и мораћемо да сачекамо неколико година. СНС у овом тренутку нема озбиљну опозицију која је подељена. Зато сви појединачно преговарају са СНС јер немају алтернативе. Када будемо имали странку са преко 20 одсто популарности то ће поново бити случај, али у овим околностима ни здружени не би могли да руше СНС“, рекао је Вуковић.

Говорећи о захтевима за ванредним покрајинским изборима, Вуковић је оценио да је афера у Војводини већ искреирана, а да се кроз медијски притисак покушава представити да не постоји легитимитет Владе Војводине, иако је евидентно да он постоји. „СНС је поправила рејтинг и у Војводини и у таквим околностима је тешко водити власт, поготово у друштвима где не раде институције него појединци. Пајтић има евидентну већину, али не би било чудно ако ДС формира нови посланилчки клуб у Скупштини Војводине. То би онда био увод у пад покрајинске владе“, казао је Вуковић.

Када је реч о унутарстраначким питањима у СНС-у, Вуковић је оценио да проблеми у странци евидентно постоје и то са два нивоа, да нису сви добили оно што су очекивали и да постоје преамбициозни људи попут Владимира Цвијана. „Заказивање ванредне изборне Скупштине говори нам да није све у реду у тој партији, али би реизбором Вучића то би и знак да је Томислав Николић дефинитивно остао само на месту председника Србије“, рекао је Вуковић.

(РТВ)