Прочитај ми чланак

Ватромет, бакље, тробојке и српске песме се оре Никшићем (ВИДЕО)

0

Велике полицијске снаге су на улицама Никшића, али и мноштво народа који слави уз српске песме и тробојке.

22.20 Мило је изгубио у родном Никшићу, народ слави

Улице Никшића су пуне народа иако је полицијски час и јаке полицијске снаге. Абазовић и Бечић су позвали народ да због корона вируса слави у кућама, а политичаре у штабовима странака.

21.15 Српска коалиција води

Према новим резултатима гласања коалиција „За будућност Никшића – ДФ, СНП“ има 26,7 одсто гласова, што са листом „Мр Момо Копривица – Мир је наша нација – Демократе“ 23,9 одсто чини више од листе „Европски тим за Никшић – ДПС, СД, ЛП, ПКС“ која до сад има 39,3 одсто гласова.

21.00 Почео полицијски час због короне, полиција растерује грађане са улица

20.30 Обрађено 7,9 одсто гласова

Центар за мониторинг и истраживање (ЦеМИ) саопштио је на конференцији за медије да су забележене неправилности везане за непоштовање епидемиолошких мера, кршење тајности гласања, фотографисање гласачког листића.

Укупно је обрађено 7,9 одсто бирачког тела, те да су обрађени подаци на руралним местима.

ЦеМИ је саопштио податке на основу 7,9 одсто гласова – 37,1 одсто бирача гласало је за Европски тим за Никшић, а 32,56 одсто за коалицију „За будућност Никшића“. Коалицију „Мир је наша нација“ подржало је 22,7 одсто бирача, Народни покрет 3,3, Црно на бијело 2,78 а СДП 1,6 одсто.

20:05 – Присталице коалиције “За будућност Никшића” у колонама се возе улицама Никшића.

Испред канцеларија коалиције присутан је велики број активиста. Вијоре се српске заставе, грађани скандирају: ”Мило лопове”!

20:00 – Биралишта у Никшићу затворена су у 20 часова.

Полиција је због предострожности блокирала почетак Улице Народних хероја, у којој се налази централни штаб Демократске партије социјалиста.

19.50 Гласање се ускоро завршава, полиција у приправности

Полиција је, како се наводи, замолила грађане да остану код куће након затварања биралишта у Никшићу, а извор ИН4С наводи да су у помоћ позвали и колеге из Жабљака.

На улицама Никшића примећени су и припадници Специјалне антитерористичке јединице полиције Црне Горе. Они су изашли на улице како би спречили хаос који су најавили из ДПС-а, због наводног пребијања њихових чланова, што су демантовали и полиција и њихови коалициони партнери, пишу Новости.

Из штаба коалиције „За будућност Никшића“ поручују да је код њих већ славље.

19.10 Излазност на изборима у Никшићу је рекордна, а до 19 часова гласало је више од 81,2 одсто бирача у граду под Требјесом.

Никшић је други град по бројности у Црној Гори и на овим изборима право гласа има близу шездесет хиљада људи на 138 бирачких места.

 

  • 19:00 На изборима није било инцидената, а први прелиминарни резултат очекују се око 24 часа, каже председник Општинске изборне комисије Раде Перишић.
  • 18.30 Лидер Демократског фронта Андрија Мандић уверен у победу: Појавиће се Црна Гора чојства и јунаштва

 

17:10 – ЦеМИ јавља да је до 17 сати гласало 77.8 одсто бирача.

Председник ОИК-а Раде Перишић рекао је да је излазност до 17 часова 78 одсто.

16:00 – Напето у Никшићу, полиција на улазу у град

У ишчекивању првих резултата локалних избора у Никшићу, у овом граду је узаврела и напета атмосфера. Репортери портала Нова.рс са лица места извештавају да се грађани спремају за могуће инциденте, јер је странка председника државе Мила Ђукановића незадовољна ситуацијом на изборима, и из ДПС-а већ прете да ће “узети ствар у своје руке“.

“Нервоза се осећа на улицама и могући су инциденти по саопштавању резултата избора. На улазу у Никшић приметили смо појачане полицијске снаге како улазе у тај град” каже Војислав Милованчевић, новинар портала Нова.рс.

15:35 – Умало туча око кутије за гласање

Посматрачи ЦЕМИ пријавили су да је на биралишту број 118 дошло до ремећења реда.

 

15:20 – У Никшићу пре “добар дан” питају “за кога гласаш”

Изборна трка у Никшићу постала је поприште нове борбе за Црну Гору. Након пораза Демократске партије социјалиста пре неколико месеци и прве промене власти након 30 година, ново такмичење за наклоност бирача је претворило никшићке изборе у битку са радним називом „Бити или не бити“.

15:00 – До 15 часова излазност је према тврдњама ОИК Никшић 70 одсто.

Према речима председника ОИК-а, Рада Перишића, само се на бирачком месту 118 десио инцидент, док је на осталим бирачким местима све у реду.

14:45 – Прво гласај, па се порађај: Жени пукао водењак на гласању

Данас се на бирачком месту Хумци 3, у Никшићу, десила неуобичајена ситуација – трудница која је чекала свој ред да искористи бирачко право, почела је да се порађа.

14:35 – Напали чланицу бирачког одбора, спречила “лажно” гласање

“Ова лица су хтела насилно да гласају путем писма. Након што им је чланица бирачког одбора рекла да немају право да гласају у Никшићу, напали су је. Интервенисала је полиција. Бирачко место је отворено, а позвани су представници ОИК-а”, навели су из ЦЕМИ-ја.

14:25 – Из невладине организације (НВО) Центар за мониторинг (ЦЕМИ) која посматра изборе су саопштили да је на бирачком месту 34 дошло до свађе због чега је морала да интервенише полиција.

14:10 – ДПС: Отимају нам бирачки материјал и туку људе

Општински одбор Демократске партије социјалиста Никшић је саопштио да је у никшићком насељу Драгова Лука дошло до насилног упада на бирачко место бр 118 од стране Марка Ковачевића, да је отет бирачки материјал, једна особа претучена, а бирачки одбор спречен да изађе на терен.

14:00 – Носитељка листе Европски тим за Никшић Сања Дамјановић гласала је на бирачком месту у ОШ “Олга Головић”.

Након што је гласала, представници опозиције оптужили су председника бирачког места Марка Перишића да је Дамјановић поздравио са два прста.

13:50 – Лидер и оснивач Народног покрета Црне Горе Миодраг Дака Давидовић, гласао је на бирачком месту број 10, у згради Спортског центра.

Он се појавио поново након што јутрос није искористио бирачко право, јер уређај за електронску идентификацију није раније данас могао да очита његову личну карту због оштећења на њој, па је за пасош морао, како је јутрос казао, да иде његов шофер.

13:35 – Никшићка полиција проверавала је да се у једном локалу у ужем центру града купују гласови, али кажу да нису нашли доказе за то, пишу Вијести.

“Након пријаве полицајци су се упутили на лице места, ушли у локал у кварту код Опште болнице, изузели документацију и констатовали да је тај локал регистрован као изборни штаб Демократске партије социјалиста (ДПС). О догађају је обавештен дежурни тужилац, који се изјаснио да нема елемената кривичног дела”, речено је незванично из Управе полиције.

13:15 – Према речима председника Општинске изборне комисије (ОИК), Рада Перишића, до 13 часова је гласало 58 одсто грађана, јављају Вијести.

Из невладине организације (НВО) Центар за мониторинг (ЦЕМИ) која посматра изборе саопштили су да је до 13 часова гласало 61,2 одсто.

На парламентарним изборима 30. августа, излазност у Никшићу до 13 часова била је 57,79 одсто.

13:00 – Радовић за Нова.рс: Примећена куповина личних карата

12:30 – На бирачком мјесту шест посматрачи ДФ-а испред бирачког мјеста јавно позивају гласаче да гласају за број 4.

У току је претрес локала, а за сада није познато да ли има ухапшених.

Припадници полиције извршили су претрес локала „Аркаде“ у Никшићу који је отворила Демократска партија социјилиста.

Полиција врши претрес локала _Аркаде_ у Никшићу_ ДПС купује гласове Рома – ИН4С

12:10 – Председник Демократске народне партије (ДНП) Милан Кнежевић из Коалиције За будућност Црне Горе је на свом Твитер налогу објавио фотографију гласачког листића са заокруженом коалицијом под бројем 4.


11:55 – Из невладине организације (НВО) Центар за мониторинг (ЦЕМИ) која посматра изборе саопштили су лажне информације да је ЦЕМИ радио излазне анкете.11:30 – Из невладине организације (НВО) Центар за мониторинг (ЦЕМИ) која посматра изборе саопштили су да на бирачком мјесту 25 – Вртић Страшевина чланови бирачког одбора (БО) користе телефоне на бирачком мјесту, супротно члану 71а Закона о избору одборника и посланика.


11:20 – Носилац листе “Мир је наша нација” Момо Копривица гласао је на бирачком месту бр.11 у Дому МЗ Стара Варош.

11:15 – Из невладине организације (НВО) Центар за мониторинг (ЦЕМИ) која посматра изборе саопштили су да је до 11 сати гласало 38 одсто бирача.

11: 10 – Из невладине организације (НВО) Центар за мониторинг (ЦЕМИ) која посматра изборе саопштили су да је на бирачком мјесту 131 ПТТ Кочани, бирач јавно изговорио за коју политичку опцију је гласао, супротно члану 69а Закона о избору одборника и посланика, а његов гласачки листић није проглашен неважећим.

11:00 – Грађански покрет УРА је саопштио да на бирачком мјесту 109, више особа улази у кабину.

“Посматрачи “Мир је наша нација” и “Црно на бијело” жалили су се на неправилности док је предсједник бирачког одбора одбио да примједба уђе у записник са образложењем “ја радим шта ја хоћу””, саопштено је из ГП УРА.

10:55 – Општински одбор Демократске партије социјалиста (ДПС) Никшић саопштио је да се од отварања бирачких мјеста у Никшићу појавио велики број гласача који су држављани Босне и Херцеговине.

Из ДПс су казали да су то углавном становници Требиња, са привременим личним картама Црне Горе.

“Будући да се ради о грубом кршењу закона, правовременим реаговањем ова лица су спријечена да гласају, што ће се и наставити све до затварања бирачких мјеста. Нећемо дозволити да о судбини Никшићана одлучују држављани других држава”, казали су из ДПС Никшић.

10: 40 – Све изборне неправилности можете пратити и у посебном тексту

10:30 – Из невладине организације (НВО) Центар за мониторинг (ЦЕМИ) која посматра изборе саопштили су да на бирачком мјесту 54 ОШ Шипачно бирач приликом пресавијања гласачког листића није испоштовао законску одредбу члана 82 став 3, којим се прописује да се гласачки листић пресавија на начин да се не може видјети за кога је бирач гласао.

10:20 – Председник Општинске изборне комисије (ОИК) Никшић Раде Перишић је казао да је излазност до девет сати 13,5 одсто.

Из невладине организације Центар за мониторинг (ЦЕМИ) која посматра изборе саопштили су раније да је до девет сати гласало 15,6 одсто бирача.

Није било података о излазности у Никшићу до девет часова на парламентарним изборима који су одржани 30. августа 2020. године.

Укупна излазност на тим изборима до девет сати је била 14,7 одсто.

10:15 – Из Грађанског покрета УРА је саопштено да се на гласачком мјесту 48 (Дом на Виру) гласачки листићи прије употребе означавају хемијском оловком.

Из те партије су казали и да се на гласачком мјесту 12 (ОШ “Милева Лајовић Лалатовић) и број 13 (Стара машинска школа) вријеђају и вербално нападају посматрачи листе “Црно на бијело” којој припада и УРА.

“Константно се користе мобилни телефони”, казали су из УРА.

10:05 – Лидер Народног покрета Миодраг Дака Давидовић, није могао јутрос да оствари своје бирачко право на гласачком месту “Спортски центар Никшић”.

Наиме, Давидовићу је била неисправна лична карта и није могла да се очита. Он је обавестио новинаре да ће касније у току дана гласати, пошто претходно оде у Подгорицу по пасош.

10:00 – Носилац листе “СДП-срцем за Никшић” Жељко Николић гласао је на бирачком мјесту број 28, у подручном одјељењу Основне школе (ОШ) Милева Лајовић Лалатовић, у мјесту Лаз.

09:50 – Из невладине организације (НВО) Центар за мониторинг (ЦЕМИ) која посматра изборе саопштили су на Твитеру да на бирачком мјесту 44 чланови бирачког одбора (БО) користе мобилне телефоне, супротно одредбама члана 71а Закона о избору одборника и посланика.