Прочитај ми чланак

Протест завршен, више десетина ухапшених; У суботу у Београд стиже цела Србија!

0

У Београду и осталим градовима Србије је завршен четврти узастопни протест против режима Александра Вучића. Због изазваних инцидената, протест је прекинут, али се до сада највећи скуп очекује у суботу увече, када би у Београд требало да стигну грађани из целе земље. Епилог вечерашњег протеста у Београду је више десетина ухапшених и неколико повређених грађана и полицајаца.

Невероватна сцена је забележена у Булевару Краља Александра. Из возила хитне помоћи су излетели полицајци, који су почели да хапсе демонстранте, а наш репоретер је забележио да је полиција ухапсила и случајне пролазнике, који очигледно нису били учесници протеста.

Код Ташмајдана је велики број ухапшених.

На улице су изашле јединице САЈ, које гоне демонстранте дуж Булевара Краља Александра ка Правном факултету. Десетине возила хитне помоћи су превезле повређене из центра Београда. Плато испред Скупштине је потпуно празан, а на њему се и даље налазе јаке полицијске снаге.

ПРЕТХОДНО:

Тренутно је најнапетије у Булевару Краља Александра, у потезу од главне поште до цркве Светог Марка. Одатле лете каменице ка полицији, која узвраћа сузавцем.

Група демонстраната се разбежала у два правца, ка Пионирском парку и ка Ташмајдану, неколико њих је ухапшено, а неколико повређено. Повређених има и међу полицајцима, које су погодиле каменице у ноге.

Група маскираних са капуљачама је направила хаос гађајући полицију бакљама и каменицама. Они су узвратили сузавцем, а затим кренулли у акцију. Кренуо је стампедо, али је полиција претукла многе демонстранте. Видело се како на земљи непомичено лежи неколико повређених.

 

ПРЕТХОДНО:

После неколико сати примирја, настао је хаос код Скупштине. Полетеле су каменице, полиција је бацила сузавац, хаотично је стање испред Скупштине. Народ се разбежао.

 

ПРЕТХОДНО:

Ситуација се смирила, тренутно нема тензија, иако су присутне јаке полицијске снаге.

Млади демонстранти су пришли кордону полиције на степеништу испред Парламента, поздравили се са њима и позвали их да се придруже народу.

Демонстранти гађају каменицама, флашама и бакљама Жандармерију испред Скупштине, којих, чини се, још нема у великом броју. Почели су сукоби испред степеништа. Ситуација је напета.

Многи су покушали да зауставе око сто младића, који су кренули ка Скупштини, али у томе нису успели.

Један од агресивних демонстраната је испред Скупштине напао и ударио новинара Н1, оборивши му микрофон.
 
Група младића је срушила ограду и померила је на сам улаз, а група људи је заузела степениште испред Парламента. Певају песме, горе бакље.
Неколико младића је пришло и разбило прозоре на Скупштини. Још нема реакција полиције.
 
 

Први инцидент испред Скупштине. У сукобу групе демонстраната један је потегао нож, а неколико њих је пробило ограду на улазу у српски парламент, бацају флаше на степенице. Изгредник са ножем је ухапшен.
 
– Народ га је пребацио преко ограде и позвао полицију да га ухапсе. Претходно је једног младића повредио ножем по нози, који је збринут – рекао је Срђан Ного.
 
Демонстранти кажу да међу њима има провокатира, али да им народ не дозвољава да направе инциденте.
 
Појединци су покушали да сруше заштитну ограду испред и да приђу Скупштини, али су их у томе спречили ратни ветерани.
– Нема поделе Косова и Метохије, не дамо светиње. Граница Србије је тамо где су гинули српски хероји. Како режим може да разговара са ратним злочинцима. Са злочинцима се разговара само како смо ми разговарали. Али и ви ћете да одговарате за издају
 
Нама су украли младост и вама хоће да је украду. Нећемо то да дозволимо – рекли су ветерани.

20.12. – Ратни ветерани су испред Скупштине позвали патријарха СПЦ Иринеја да стане уз свој народ, а не уз политичаре и да је доста подела на леве, десне и да је доста жутих, црних, плавих и осталих политичара.

У градовима широм Србије четврти дан заредом почели су протести. Грађани се окупљају у Београду, Новом Саду, Нишу, Лесковцу, Пироту и Врању незадовољни актуелном политичком и епидемиолошком ситуацијом у земљи. Прва два дана протеста обележили су сукоби демонстраната са полицијом, док је јуче примењена нова тактика – седења на улицама и тротоарима.

Новосађани блокирали ауто-пут.

19. 45. – Све више грађана долази испред скупштине, седе на жардињерама, звижде у пиштаљке, а саобраћај је обустављен. Неки од њих носе транспаренте ” Новац у здравство, не у полицију”, “Нећемо да будемо јефтина радна снага”, “Не смем ни да се разболим”. Међу окупљенима је и председник Демократске странке Зоран Лутовац.

19. 44 – Присталица Срђана Нога ухапшен је на самом почетку протеста у Београду. Како јављају репортери он је претходно добацивао полицајцима.

19.37 – Окупљенима испред Скупштине Србије млади деле папире на који су захтеви за оставком Александар Вучића, Небојше Стефановића и Владимир Ребића, прекид преговора о статусу Косова и Метохије, као и прекид прогона и хапшење политичких противника

У Пожеги ће вечерас бити организован протест у 20 часова због бруталности над новинаром Војиславом Милованчевићем и студенткињом Вањом Вуловић из Пожеге који су повређени на протестима у Београду под називом “Сине, ово је за тебе” . Планирано је да са главног трга грађани крену у протесну шетњу.

Неколико десетина људи окупило се вечерас код зграде Општине Врање како би изразили протест против режима и лоше ситуације у држави, али, као и претходних вечери, да пруже подршку демонстрантима у Београду и Нишу. Окупљени су кренули у шетњу главном улицом и успут скандирали председнику Србије Александру Вучићу, али и свим суграђанима који су седели у оближњим кафићима уз повике – пријатна кафица.

У Новом Саду је почео протест на Тргу слободе, где се за сада окупило око хиљаду људи. Окупљенима се обратио активиста из Здружене акције “Без крова нико”, који је истакао да је нова одлука Кризног штаба срамна и да је донета са циљем да се спречи наставак простеста.

Грађани се полако окупљају испред Народне скупстине и у Пионирском парку. Саобраћај се и даље одвија нормално. Полиције за сада нема, а подршка окупљенима и вечерас стиже из аутомобила који пролазе Тргом Николе Пашића. Неки узвикују “Нећемо политичаре”,што окупљени поздрављају аплаузом.