Прочитај ми чланак

Крађа неће проћи, Београд вас неће“: Одборници власти нису дошли на седницу

0

Поводом данашње конститутивне седнице Скупштине града Београда, а у вези намере владајуће већоне СНС-СПС да нелегитимно задржи и даље власт у Београду уз помоћ прелетача из опозиције, односно прекрајањем изборне воље грађана, опозиционе странке су пред почетак споменуте седнице сазвале ванредну конференцију за медије.

На лицу места се налази новинар Србин.инфа, Дејан Петар Златановућ, који ће ако дозволе технички услови преносити не само конференцију опозиције већ и све догађаје након ње испред или у Скупштини града Београда.

Такође и портал Србин.инфо ће све у вези овог догађаја текстуално преносити из часа у час. 

10:02

Нема кворума, ново заседање 1. марта

Одборник СПС Тома Фила отворио је седницу, констатовано је да нема кворума, јер се одборници власти нису појавили. Ново заседање заказано је за 1. март.

09:41

Још нема одборника власти

Одборника власти још нема. У сали нису одборници СНС и СПС, али ни они с листе „Ми, глас из народа“. Очекује се долазак одборника коалиције НАДА

09:36

Шапић се обраћа јавности

Кандидат СНС за градоначелника Београда Александар Шапић рекао је да је потребна власт која ће бити „српска“, а не „југословенска“.

„Они желе да нам протуре да су изборе за нама изразито пратиле комшије из Хрватске, Босне и Црне Горе и да су се јасно ставили на једну страну. Мораћемо да се определимо, јер ово није питање да ли вам је неко симпатичан или не, него како видимо Београд у следећих неколико година и да ли желимо да је води српска, народна управа“, рекао је он.

Шапић је додао да је спреман да пружи руку свима који су спремни да са њима „бране српске националне интересе и раде на инфраструктурном развоју града“.

„Видите да је време испред нас изузетно турбулентно и да је веома важно да имамо заједнички државни, српски став. Не смемо да дозволимо да нам се земља подрива на начин на који покушава то да се ради. У складу са тим, даћемо још 10 дана прилике да, ако можемо да дођемо на тај начин до скупштинске већине, да се направи та градска управа. Ми смо отворени за све сугестије и добре предлоге“, навео је он.

09:33

Опозиција у сали с транпарентима

Одборници коалиције „Србија против насиља“ ушли су у салу Скупштине са транспарентима „Крађа неће проћи“, „Покрали сте изборе“ и „Београд вас неће“.

09:26

„Србија против насиља“ неће учествовати у раду седнице

Председник Народног покрета Србије (НПС) Мирослав Алексић рекао је да одборници са листе СПН неће учествовати у раду седнице у понедељак у смислу давања кворума, те да ће на сваки могући начин покушати да блокирају рад седнице.

„Надам се и верујем да се неће конституисати градска власт и да ћемо имати у најкраћем периоду понаваљање избора у Београду, у другачијим условима и локалне изборе, а у неком скоријем периоду и понављање парламентарних избора“, навео је Алексић.

И носилац листе на београдским изборима са листе СПН Добрица Веселиновић нагласио је да ће опозиција искористити све механизме да до седнице не дође.

09:25

Вучић: Колико знам имамо већину

После више од два месеца након избора у Београду, одржаће се конститутивна седница Скупштине града, иако се још увек не зна ко ће све да јој присуствује и да ли ће бити већине да би се изабрао председник Скупштине.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да СНС има већину, али је био неодређен када је реч о томе да ли ће већина бити формирана.

„Колико сам обавештен имамо већину за Београд. О томе ће ти људи да говоре, не знам хоће ли сутра, али до другог или трећег марта је рок“ казао је Вучић.