Усвојено укидање такси на сировине без гласова ЛДК, Српска листа уздржана?!

0

Сви чланови владиног кабинета из Покрета Самоопредељење су гласали, као и Емилија Реџепи из мањинске заједнице. Два српска министра била су, међутим, суздржана, док чланови ЛДК нису ништа одговорили, пише приштинска Коха.

Како је и најављено раније данас, тзв. влада Косова је на вечерашњем састанку усвојила одлуку којом се укидају таксе од 100% на сировине док се њихово потпуно укидање очекује до 1. априла, јавила је Коха.

Састанак је одржан на даљину, на основу мера косовске владе о понашању у пандемији коронавируса.

Како Коха наводи, тзв. министри су претходно примили електронску пошту са дневним редом и нацртима одлука. Гласало се за све одлуке, укључујуц́и и укидање таксе на сировине.

Према владиној уредби, уколико министар не одговори у року од четири сата, сматра се да је гласао „за“. Одлуке о предлозима послате су министрима пре 15 сати.

Сви чланови владиног кабинета из Покрета Самоопредељење су гласали, као и Емилија Реџепи из мањинске заједнице. Два српска министра била су, међутим, суздржана, док чланови ЛДК нису ништа одговорили што се подразумева као ЗА, открива даље Коха.

Како је за овај лист објаснио извор из канцеларије премијера, регистроваће се да министри ЛДК нису учествовали у гласању.

Аљбин Курти је раније данас потписао документ на основу ког ће се разматрати укидање такси на увоз сировина из Србије и БиХ. Одлуком се налаже и да се до 1. априла у потпуности укину таксе које ће ипак, како се даље у документу наводи, бити замењене мером пуног реципроцитета.

Таксе од 100% на робу из Србије и БиХ донете су у новембру претпрошле године под тадашњом владом Рамуша Харадинаја, који се и даље противи њиховом укидању, осим уколико Србија не призна Косово. Оне су блокирале званични дијалог Београда и Приштине, јер српска страна условљава наставак дијалога укидањем такси.

Иако се и Харадинај залагао за „реципроцитет“, то је усвојио Аљбин Курти као окосницу своје политике према ономе што је наследио од Харадинајеве владе.

Нова одлука Куртија долази два дана након што је ЛДК покренула поступак за рушење владе – односно прикупљање потписа за одржавање седнице на којој би се изгласало неповерење, а након што је Курти сменио министра унутрашњих послова из редова ЛДК јер је предлагао да се уведе ванредне стање у земљи док је Курти сматрао да је то непотребно јер све посебне мере (карантин, затварање јавних објеката…) већ делују на основу ванредног стање у здравству које је уведено прошле недеље.

Лидер ЛДК, Иса Мустафа, ипак је дао још једну шансу Куртију и овог јутра је од њега захтевао да испоштује захтев ове странке и САД-а и данас укине таксе, што се на крају и догодило.

Иначе, Аљбин Курти је крајем фебруара најавио да ће 15. марта укинути таксу од 100 одсто на сировине из Србије и БиХ, а од 1. априла и на осталу робу, уколико Србија испуни Куртијеве услове.

На дан најављеног укидања такси 15. марта, Курти је саопштио да се то неће догодити:

„Данас се то неће десити јер сам ја изразио свој став 27. фебруара, у међувремену није било никакве одлуке. Још увек нисам успео да убедим нашег партнера у владајућој коалицији, ЛДК, у оно у шта сам лично уверен: постепена замена такси са реципроцитетом је најбољи, најпоштенији и најкориснији начин“.

Курти је до сада опомињао ЛДК да су се управо при формулисању коалиционог споразума сложили и заложили за „пун реципроцитет“.

Ванредне мере, брашно и сировине

Косово је тренутно у пакету ванредних мера владе у склопу ванредног стања у јавном здравству, а одбио је Тачијев захтев да се уведе и ванредно стање у земљи услед пандемије корона вируса.

Од потврђивања првих случајева особа заражених новим корона вирусом, брашно је једна од најтраженијих намирница, али која и највише недостаје услед чега је, више извештаја о редовима који се стварају, односно траже начини како би се ова намирница набавила. Неретки су извештају о скоку цена, као и о шверцу.

Слично је било и одмах након увођења одлуке о таксама када су цене хлеба и брашна скочиле управо зато што су произвођачи из Србије били главни добављачи сировина за брашно али и самог брашна. Косово се тада преоријентисало на набавку ове робе из земаља у региону, понајпре Северне Мекедоније али су у косовским медијима били неретко натписи о томе да Северна Македонија заправо врши реекспорт српске робе на Косово.

Север Косова је, са друге стране, снабдевен брашном из Србије. Српски председник тврди да Србија има велике залихе брашна и да ће га извести околним земљама, уз нагласак да ће снабдети средине на Северу, и да има начина да то учини, као и до сада, изражавајући и наду да би се таксе у Приштини могле укинути.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!