• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • ЦИРКУС У СКУПШТИНИ, ВЕСЕЛО У РЕСТОРАНУ Усвојен је буџет, али главно питање је ко је „стока“, а ко „ђубре“
Прочитај ми чланак

ЦИРКУС У СКУПШТИНИ, ВЕСЕЛО У РЕСТОРАНУ Усвојен је буџет, али главно питање је ко је „стока“, а ко „ђубре“

0

Буџет за 2015. годину усвојен је после 19 сати расправе. У расправи о предлогу буџета по амандманима, као и у начелној расправи, пале су тешке речи на релацији опозиција – председавајући седницом Игор Бечић.

sutanovacДраган Шутановац

У скоро два сата после поноћи, после више од 17 сати расправе, на тренутак је дошло до повишених тонова о једном од опозиционих амандмана, па је посланик ДС Драган Шутановац рекао председавајућем Игору Бечићу да је „ђубре”“ јер му је он пре тога искључио микрофон.

Након тога, Бечић је Шутановцу изрекао опомену и настављена је расправа о амандманима.

Непосредно после тога, Шутановац је на свом твитер налогу написао да му Бечић није дозволио да прочита образложење амандмана зато што се помиње набавка камера на Косову и Метохији.

Посланик ДС-а је од министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, који је присуствовао седници тражио одговоре на питања у вези са том набавком, а амандманом је предвиђено да “налоге за извршавање задатака на територији КИМ који се финансирају из буџета Србије, заједнички издају министар у чијем су разделу обезбеђена средства за те издатке и директор Канцеларије за КИМ, а налози се публикују на сајту надлежног министарства и Канцеларије”.

После тога, за реч се јавио министар за рад Александар Вулин који је прокоментарисао да “нема шта више да се каже на понашање опозиција”.

– Говоре да смо олош, стока, ђубре…”, рекао је Вулин на шта је реаговала председница парламента Маја Гојковић, која се одмах после размене тешких речи вратила у салу.

Она је Вулину поручила да не може да коментарише рад посланика, односно да министри то не могу радити на тај начин.

Током расправе у начелу у понедељак, сличај инцидент се догодио када је председник Нове странке Зоран Живковић, такође Бечићу, добацио “стоко” пошто му Бечић није дао могућност да реплицира премијеру Александру Вучићу и после три изречене опомене, избацио га из скупштине.

„Живо у скупштинском ресторану“

За разлику од понедељка увече, када је вођена дебата у начелу о законским решењима у вези са државном касом, скупштински ресторан је синоћ био скоро пун, па конобари нису имали времена да, као пре три дана, скоро непогрешиво погађају који ће члан пословника о раду рекламирати посланици опозиције и владајуће већине и пре него што то саопште председавајућем.

А док су се за столом председавајућег смењивали потпредседници скупштине са Гојковићевом, министри финансија Душан Вујовић, привреде Жељко Сертић, МУП Небојша Стефановић, пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић, рада Александар Вулин углавном стрпљиво одговарају на питања опозиције и дају им објашњења зашто су им одбили амандмане.

За разлику од већег дела опозиције, један од два посланика Нове странке – Владимир Павићевић, синоћ је био задовољан учинком, пошто му је министар Вујовић прихватио више од десет амандмана, иако се већина односила на лектуру.

И док посланици мањине “стоички” бране своје амандмане, посланици већине се смењују у скупштинским клупама.

На критику да није све време у сали, за разулику од опозиције, Гојковић је одговорила да она има и другим обавеза и послова, што се недуго затим и показало, јер је у новинарску собу стигао сазив за нову седницу коју је сазвала за данас, са пет тачака дневног реда.

Казна за Шутановца, Николића и Живковића

Админситративни одбор Скупштине Србије казнио је јутрос посланике ДС Драгана Шутановца и Дејан Николића са по 13.659,55 динара због изречених опомена на седници парламента, а председника Нове странке Зорана Живковића са 34.148,88 динара због удаљења са седнице.

(Блиц)