Прочитај ми чланак

Уставни суд: Стат Војводине неуставан

0

ustavni-sud

Уставни суд Србије (УСС) прогласио је данас неуставним поједине одредбе Статута аутономне покрајине Војводине, али је дао покрајинској и Народној скупштини рок од шест месеци да тај акт ускладе са Уставом.

Неуставне су оне одредбе које се темеље на концепту да је Статут АП Војводине њен конститутивни акт, којим је покрајина овлашћена да уреди свако питање за које сматра да је за њу од интереса, наводи се у саопштењу на сајту УСС.

Како наводи Уставни суд, рок од шест месеци за уклањање неуставних одредби дат је да се не би довело у питање функционисање покрајине и остваривање права грађана на аутономију, зато што би аутоматским престанком важења спорних делова Статута настала „правна празнина“.

„Како даном објављивања Одлуке Уставног суда престају да важе све одредбе за које је утврђено да су неуставне, а имајући у виду бројност ових одредаба, Уставни суд је сматрао да његова функција значи и обавезу да допринесе хармонизацији правног поретка у целини“, додаје се у саопштењу.

Уставни суд је навео и да је утврдио да су неуставне и оне одредбе Статута којима се прописују нове или другачије надлежности АП Војводине од надлежности које су одређене законом, додаје се у саопштењу.

УСС је такође прогласио неуставним и одредбе које прописују да покрајина није ограничена Уставом у погледу уређења организације и међусобног односа покрајинских органа.

До истека рока од шест месеци Статут АП Војводине наставља да се примењује у целини, чиме се, према оцени УСС-а, обезбеђује несметано функционисање покрајине.

УСС је окончао поступак оцене уставности Статута након одржане три припремне седнице и јавне расправе, а Одлука је образложена на 140 страница, наводи се у саопштењу суда.

(Блиц)