Прочитај ми чланак

УСКОРО лакше до локалног референдума?

0
Грађани последњи пут гласали за промену кровног закона 2006. године

Грађани последњи пут гласали за промену кровног закона 2006. године

РЕФЕРЕНДУМ се у Србији расписује само кад су у питању „преломни“ тренуци, а могао би да постане начин изјашњавања грађана и о локалним темама. На листићима би се одговарало на питање – треба ли уложити новац у изградњу нове улице, правити базен или променити назив трга.

Ова новина могла би да се нађе у изменама Закона о референдуму и грађанској иницијативи, који је стар 21 годину и у супротности је са Уставом.

Према најавама шефа посланичког клуба СНС Зорана Бабића, промена „прописа о изјашњавању“ биће део реформе политичког система коју треба да припреми Акциона група Скупштине Србије. Највећа замерка на важећи закон јесте што грађани не могу да покрену референдумско гласање на локалном нивоу, јер много кошта. Од општине до општине разликује се колико потписа треба сакупити, па ту су трошкови овере у суду, изборног материјала… А за покретање народне иницијативе треба сакупити 30.000 потписа за само седам дана, што мало које удружење може да уради.

Члан Акционе групе, посланик СДС Јанко Веселиновић, каже за „Новости“, да би било добро да се референдум одржава и око локалних питања и да буде скоро бесплатан. Као пример, наводи Швајцарску где годишње буде око 300 референдума:

– На пример, село које има 700 становника одлучује да ли новац да уложи у проширивање пута или опремање дома културе. Али, овде референдум ништа не кошта, може се гласати преко интернета или поштом. Испред сваке општине постоји сеф у који се убацују одговори грађана.

Данци се, рецимо, изјашњавају о сваком новом уговору Европске уније. Ирци су, осим гласања о споразумима ЕУ, баш на овај начин легализовали разводе.

ЗАКОН ГАЗИ УСТАВ

ПРЕМА Уставу, референдум на републичком нивоу о разним питањима, осим промене највишег правног акта, Скупштина може да распише на захтев 100.000 бирача или већине посланика. У закону су бројке другачије – потребан је предлог 50 парламентараца, Владе или 100.000 бирача.

За промену Устава референдумом, неопходно је најмање 150.000 потписа бирача, захтев једне трећине посланика, председника државе или Владе. Како сазнајемо, нови закон ће у члановима који се односе на републички референдум бити само усаглашен са Уставом и та правила неће бити мењана.

(Вечерње Новости)