Прочитај ми чланак

Умислио да је Сулејман – Ахмет Давутоглу: Турска је гарант мира на Балкану

0

Министар спољних послова Турске Ахмет Давутоглу изјавио је данас у Скопљу да је Турска свеприсутна на Балкану, да ће тако и остати и да је то једна од најчвршћих гаранција мира и стабилности Балкана.

Циљ турске спољне политике је да има добре односе са свим земљама на Балкану и у том правцу ће и даље улагати велике напоре како би овом регијом заживели трајни мир и благостање, рекао је Давутоглу.

Давтоглу је, приликом сусрета са македонским Турцима, рекао да је за стабилност Балкана неопходна стабилност Македоније.

Давутоглу, који у Македонији борави у дводневној посети поводом обележавања 20 година дипломатских односа између Турске и Македоније, рекао је да Македонија представља Балкан у малом.

“То је простор на којем заједно живе све вере и народи. Не кажем да је Македонија мала, већ да је модел заједничког живота. Уколико овде буде мир и стабилност, биће и на целом Балкану, али уколико овде дође до неких немира, то ће се пресликати и у целој регији”, рекао је Давутоглу, пренела је агенција Анадолија.

Он је додао да је то разлог због којег је Турска увек била уз Македонију.

“Ја сам на свим местима где није било представника ове земље, а где је било потребе, бранио интересе македонског народа. Турци који живе у Македонији су мост између две земље. Наша жеља је да се билатерални односи додатно побољшају на свим пољима. Ако Турци не разумеју Балкан, онда то нико не може, а то би значило да Турци не разумеју ни своју историју. Ми смо свеприсутни на Балкану и тако ће и остати. То је једна од најчвршћих гаранција мира и стабилности Балкана“, рекао је Давутоглу.

 

(Танјуг)