Прочитај ми чланак

Улрике Луначек: “Гранични прелази“ између Косова и Србије заиста постоје

0

Известилац Европског парламента за Косово Улрике Луначек изјавила је током посете Приштини да „косовска влада“ мора више да ради на сузбијању корупције и организованог криминала. Од наставка дијалога Београда и Приштине очекује разговор о институцијама Србије на северу Косова.

Улрике Луначек сматра да су организовани криминал и корупција кључни проблеми Косова, а да је дијалог у Бриселу шанса и за Београд и за Приштину. Рад безбедносних служби, пре свих полиције и правосуђа на северу Косова, највероватније су теме нове рунде дијалога 19. и 20. фебруара, казала је она.

 “Нова влада Србије напредује у многим корацима, нарочито када је реч о интегрисаном управљању границама. Гранични прелази између Косова и Србије заиста постоје, они функционишу и на њима се примењује и царински споразум. Остаје још да видимо како ће Београд, у договору са косовским властима, решити финансирање својих институција на северу Косова”, рекла је Луначек.

Она је поздравила Резолуцију коју је Европски парламент усвојио прошле недеље и као главну ставку навела је то што се Косову отварају врата за добијање Студије о изводљивости, иако пет чланица ЕУ није признало косовску независност. 

Сусрет Томислава Николића и Атифете Јахјаге је, по њеним речима, велики успех.

„Мислим да нисмо могли да очекујемо велики напредак у овим разговорима. То је симболичан догађај и представља сусрет председника две независне и суверене државе. Тај сусрет ипак има велики значај и никако га не треба потцењивати“.

Известилац Евроспког парламента за Косово осудила је недавно скрнављење гробаља на Косову.

„То је нешто што не би требало да се дешава било где, ма колико могли да критикујете оно што су људи урадили док су били живи. Гробља не треба рушити, већ поштовати“.

Улрике Луначек састала се јуче у Приштини и са „косовском председницом“ Атифетом Јахјагом и „премијером“ Хашимом Тачијем.

(КиМ Радио)