Прочитај ми чланак

Улрике Луначек (ЕУ борац за ЛГТБ права): Србија је крива …

0

Ulrike Lunacek

(Танјуг)

Известилац Европског парламента за Косово Улрике Луначек се нада да ће наредних дана доћи око договора Београда и Приштине и уједно упозорава да би се у супротном могао затворити „временски прозор Србије за приступне преговоре са ЕУ“.

„Разочаравајуће је да и поред напора Кетрин Ештон до сада није било договора“, казала је она бечком дневнику „Пресе“ оцењујући да „се пре свега Срби, чини се, још нису стварно одлучили за нормализацију“.

„Надам се, међутим, да ће се они наредних дана за то одлучити“, поручила је Луначек додајући да ће се у супротном „затворити временски простор Србије за приступне преговоре са ЕУ“.

„Пресе“ оцењује да предстоје одлучујући сати за Србију и Косово, јер Београду и Приштини треба договор како би могли наставити пут у правцу ЕУ.

Такође, лист преноси да је према дневнику „Данас“ Ештонова наводно предложила један компромис према којем би ЕУ администрирала север Косова, што, како додаје „Пресе“ демантују дипломатски кругови на Косову.

„Омогућавамo обема странама разговоре. Не предлажемо да за њих руководимо севером Косова“, подвукла је портпарол Ештонове Маја Коцијанчић бечком листу.