Прочитај ми чланак

УКРАЈИНСКЕ ИГРЕ У МАКЕДОНИЈИ: Зоран Зуев против Николе Грујевског

0

Zoran-Zaev-6-700x490

Брисел никако да наговори „сорошита“ Зорана Заева да се у игри држи правила.

Главни македонски опозиционар стално поставља све нове и нове услове и захтева „повећање хонорара“.

Још ту скоро он као да се био сложио да ће до априла 2016. у Македонији већ бити одржани превремени избори. Јоханес Хан, европски комесар за проширење ЕУ је успео да га убеди да је „прелазна влада“ неопходна, и да у њој обавезно мора да буде и садашњи македонски премијер Никола Груевски.

Комесар Хан је боравио у Вашингтону и усагласио „спискове“ свих будућих чланова привремене владе. Договорено је и да се 10.јуна одржи нови састанак „македонске четворке“.

Зато није сасвим јасно из којих разлога је господин Зајев неочекивано изјавио новинарима да он неће путовати на „бриселску рунду“ разговора. Није му се допала „шема мирног регулисања“ по којој би Груевски остао „једна од главних политичких фигура у Македонији“.

Брисел је ухватила паника: није могуће да ћемо све морати од почетка?

Без Заева су преговори једноставно пукли. У Македонији ће доћи до нових протеста, настаће „мајдан на македонски начин“ и сл.

Заев је мал’те не све до самог полетања кидао живце бриселских чиновника, упорно понављајући:

„Или ја, или Груевски“.

Комплетна представа! Али је на крају „сорошит“ Заев ипак дозволио себи да га убеде. Тако је „пета рунда“ преговора македонских вођа ипак одржана.

Четворка „Груевски – Заев – Ахмети – Тачи“ је наставила да „дели ресоре“ под будним оком комесара Хана. Једном речју: права демократија!

Извор: fsksrb.ru – Борис Степанов