Прочитај ми чланак

УХАПСИТИ ГА Дробњак дао дозволу за путеве до рудника Јадар, а пројекат није прошао

0

Директор ЈП „Путеви Србије“ Зоран Дробњак потписао је пуномоћје компанији Рио Сава да у име Путева Србије прибавља техничку документацију и реализује захтеве пред другим државним органима у вези државног пута ИБ реда број 27 Лозница-Ваљево, саопштио је Подрињски антикорупцијски тим (ПАКТ).

„Ово је крунски доказ да се врх државе, на начин који није забележен ни у банана републикама, понаша као посилни крупног капитала, али и доказ да је пројекат Јадар унапред договорен, а да су најаве референдума чиста фарса и обмана великих промотера, по злу чувене компаније Рио Тинто, Вучића и (министарке Зоране) Михаиловић“, наводи се у саопштењу.

ПАКТ, Коалиција против корупције у животној средини и Не дамо Јадар наводе да су дошли у посед документа у којем се преносе овлашћења јавног предузећа на приватну страну компанију, „чиме се ствара зависан однос државе према компанији, али и прејудицира коначна одлука о Стратешкој процени утицаја на животну средину за пројекат ‘Јадар’“.

„Удружења постављају питање директору Путева Србије на основу којих овлашћења је потписао пуномоћје компанији Рио Сава да уместо јавног предузећа, а за ‘јавни’ пут прибавља локацијске услове, изради Идејно решење, Идејни пројекат и на крају и сам пројекат за грађевинску дозволу“, наводи се у саопштењу.

Удружења подсећају да је Просторни план за обилазницу око Лознице ИБ 27 усвојен у локалном парламенту и да се тада протестовало испред лозничке Скупштине, док је власт правдала усвајање Просторног плана за пут Лозница-Ваљево интересом грађана и да он нема никакве везе са Рио Тинтом, иако води директно до локације планираног рудника.

„Покреће се и питање зашто би Рио Сава Еxплоратион чинила ‘бесплатну’ услугу и ствара ли се тиме однос зависности и преузетих обавеза између Путева Србије и Рио Саве или државе и Рио Саве“, додаје се у саопштењу.

Удружења траже од Тужилаштва и полиције да, како наводе, „коначно стану на страну народа и правде и под хитно ухапсе Зорана Дробњака, а промотерима Рио Тинта Вучићу и Михаиловићки поручују да су све намере и планиране обмане око референдума разобличене и да самим тим престаје и потреба да се Рио Тинто скандалозно рекламира на РТС-у“.